Tuz, sirke ve sudan oluşan bereket suyu diye bir şey var mı?
- Son zamanlarda İnternet üzerinde Peygamber Efendimizin de yaptığı söylenilen bereket suyu diye bir şey çıktı. Sirke, tuz ve su karışımından oluşuyor.
- Acaba böyle bir uygulama ya da hadis var mı? Ve bunu yapmak günah mı?
Değerli kardeşimiz,
Sirke, tuz ve su karışımını yapmanın, bunu içmenin veya yemeğe katmanın elbette bir sakıncası yoktur. Ancak sirke, tuz ve su karışımından meydana gelen bir uygulama ile ilgili hadis rivayeti bulamadık.
Muhtemelen, Hz. Peygamber (asm) Efendimizin yediği bir yemekle ilgili aktaracağımız şu olay, sorudaki şekilde anlaşılmış diye düşünüyoruz. Bu olayın aslı şöyledir:
Hz. Abdullah İbn Abbas der ki: Resulullah aleyhissalatü vesselam, Mekke'nin fetih günü aç bir şekilde Ümmü Hani binti Ebi Talib'in yanına girdi ve "Yanında yiyebileceğim bir şey var mı?" diye sordu. Ümmü Hani: "Yanımda kuru ekmek kırıntıları var. Ancak sana onları ikram etmekten utanırım." deyince, Allah Resulü aleyhissalatü vesselam: "Onları getir." buyurdu. (Getirdiğinde) onları suyun içine ufaladı.
Ümmü Hani kendisine tuz getirince: "Katık olarak bir şey yok mu?" diye sordu. O da "Ey Allah'ın Resulü! Yanımda biraz sirkeden başka bir şey yoktur." dedi. Allah Resulü aleyhissalatü vesselam "Getir onu." buyurdu. Getirince de onu yemeğinin üzerine döktü ve yedi.
Sonra Yüce Allah'a hamd edip şöyle buyurdu:
"Ey Ümmü Hani! Sirke ne güzel bir katıktır. Sirkesi bulunan bir ev (katıktan) yoksun sayılmaz." (Taberani, Kebîr, 24/437; Hakim, Şuab, 8/96, no: 5545)
İlave bilgi için tıklayınız:
- Sirke olan eve fakirlik girmez mi?
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Sirke olan eve fakirlik girmez mi?
- "Hakikat-i Muhammedi" kavramını açar mısınız? Şirk ve tevhid dengesini kurmakta zorlanıyorum. Bazı sitelerde buna şirk diyorlar. İddiaları ile birlikte açar mısınız?
- Nazar için su, tuz, sirke uygulaması caiz mi?
- Teslis inancı şirk ise Hristiyanlarla evlenmek caiz olur mu?
- Bediüzzaman Said Nursi’nin "Bana yazdırıldı!" demesi şirk midir?
- Nimetin asıl lezzeti nedir?
- Nimetlere hamd ve şükür nasıl olur?
- "İştirak ve şirk ise, o ihatayı inhisar altına ve o ıtlakı kayıt altına ve o hadsizliği had altına alıp..." Şirk bunları nasıl yapıyor, izah eder misiniz?
- ŞİRK-İ HAFİ
- Şirk bataklığını anlatır mısınız?