Darısı başımıza demek şirk mi?
- İnsanlar bu ifadeyi genellikle, başkasının yaşadığı durumun kendisinde de yaşanmasını istediği zaman kullanıyor. Bu ifade böyle bir niyetle kullanıldığı zaman küfür olur mu?
- Şöyle bir iddia var:
Cahillerin dillerine pelesenk olduğundan sıkça duyduğumuz "Darısı başına" sözü, İslam öncesi, eski Türk geleneğinde kullanılan şirk içerikli bir deyimdir. Orta Asya’da, kutlamalarda “bereket” simgesi olarak; Darı, Mısır, buğday, arpa, pirinç vb. gibi tahıl taneleri havaya saçılır, başına bu tanelerden düşenlerin de aynı şansı bulacağına inanıldığından; bugün de ağzından çıkan sözün anlamını ve hükmünü bilmeyen cahillerin, atalarından duyduğu ve gelişi güzel sözler kullanması sonucu kendilerini tehlikeye attıklarını üzülerek görmekteyiz. “Darısı Başına" sözü şirk içermektedir.
Değerli kardeşimiz,
Günümüzde bu sözü söyleyenler, Cahiliye inancı, âdeti ve uygulamasını bilmezler, bunu bilenler de o niyetle söylemezler, güzel bir şey için “Sana da nasib olsun!..” manasında kullanırlar, nasib edecek olanın da Allah olduğuna inanırlar; böylece sözün şirk ile bir alakası olmaz.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Osmanlı’da eş cinsellik var mıydı?
- Nahl suresi 28. ayetteki "belâ" kelimesi evet midir hayır mıdır?
- Allah'a şirk koşmak neden yedi büyük günah içinde zikredilmiştir?
- Allah'a babalık isnad etmek, teslis ve ruhullah ifadesi?
- Hz. Ali'nin, Hz. Ebu Bekir'e biat etmediği doğru mudur?
- Tevessül, ayet ve hadislere göre caiz midir?
- "Bildikleriyle amel edene bilmedikleri öğretilir." hadisine dayanarak, çok ilim öğrenmek yerine çok amel edilmesi gerektiğini söyleyenler var. Çok amel etmek, çok ilim yapmaktan üstün müdür?
- Ameller niyetlere göredir, sözünden ne anlamalıyız?
- MUCİZELER KAYNAĞI KUR`ÂN-I KERİM'İN MATEMATİKSEL MUCİZESİ
- Allah birdir dese inanmam, demek küfür mü?