Birisi ile anlaşmalı küsmek caiz mi?
- Ve ardından konuşmayacağıma dair yemin etmek. Sizce bu durum caiz midir?
- Yeminlerime çok sadığımdır.
Değerli kardeşimiz,
- Hadiste, üç günden fazla küs durmanın haram olduğu hususu hepimizin yakından bildiği bir konudur. (bk. Buhârî, Edeb 57, 58; Müslim, Birr 23, 24)
- Ayrıca, haram olan bir konuda yemin eden kimsenin, yeminin kefaretini ödeyip yeminini bozması gerektiği hususu da bilinen bir gerçektir.
“Bir şeye yemin edip de başkasını daha hayırlı gören kişi yemininden dolayı kefaret ödesin, sonra da o hayırlı olan şeyi yapsın." (Nesâî, Eyman, 41; Ebû Dâvud, Eyman, 12)
hadisinde bu gerçeğin altı çizilmiştir.
Ancak, "Rabbe isyanda, sılayı rahmi kesmekte ve malik olmadığın şeyde sana yemin de nezir de yoktur." (Ebû Davud Eyman, 12; Nesâi, Eyman, 17; İbn Mâce, Keffaret, 8; Ahmed b. Hanbel, II, 185, 202) hadis-i şerife göre soruda geçen konu için kefaret gerekmiyor.
Nitekim İmam Şabî de buna dayanarak, haram bir fiili işlemek üzere yemin eden kişi yeminini bozar, yani o haramı işlemez. Ayrıca kefaret ödemesine de gerek yoktur. Çünkü Hz. Peygamber (asm), kişinin haramı işlememesinin, yeminine kefaret olduğunu söylemiştir. (Ebû Davud, Eyman, 12)
Bu sebeple, “konuşmama, küs durma” anlaşması "haram bir fiilin işlenmesi" demektir. Dolayısıyla hemen konuşup bu sözleşmeyi çöpe atmak gerekir.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Haram bir şeyi yapmaya yemin eden kişi, yeminini bozması ve bunun için kefaret vermesi gerekir mi?
- Namaza niyet etme konusunda gelen vesvese hakkında bilgi verir misiniz? Arkadaşım çoğu kez "bu son niyet" diyerek yemin edip çoğu kez ikinci kez niyet getiriyormuş; kefareti var mı?
- YEMİN
- Bir şeyin haram olduğunu bilmediği için, bu helaldir diye yemin eden kişinin durumu nedir?
- Yemin kefareti için niyet önemli midir?
- Bir şeyi yapmayacağına yemin edip, yaptığı takdirde on gün de oruç tutacağını adayan kimse, hem yemin kefareti verip hem de on gün adak orucu mu tutması gerekmektedir?
- Şunu ve bunu yapmaya yemin eden biri kaç kefaret verir?
- Yemin kefareti ödememenin vebali nedir?
- Yanlışlıkla yemin edince, kefaret gerekir mi?
- Bir kimse kızgın bir anında bir olayla ilgili yemin edip sonra pişman olursa, bu yemininden nasıl vazgeçebilir?