Nisa suresi 142. ayette münafıkların "Allah'ı pek az andıkları" belirtilmektedir. Allah'ı anmak nasıl olmalıdır?
Değerli kardeşimiz,
Nisa Suresi, 142. Ayet:
"Münafıklar, Allah'ı aldatmaya çalışırlar. Halbuki Allah, onların oyunlarını başlarına geçirecektir. Onlar, namaza kalktıkları zaman tembel tembel kalkarlar. İnsanlara gösteriş yaparlar. Allah'ı pek az anarlar (hatırlarlar)."
Münafıkların yakından tanıtıldığı bu âyette şu özelliklerinin altı çizilmektedir:
Münafıklar Allah'ın sevgili kullan olan müminler için hazırladıkları tuzaklar, uyguladıkları taktikler, onları içten çökertmek için aldıkları tedbirler yoluyla başarıya ulaşacaklarını umarken, bütün bunların Allah Teâlâ'nın bilgisi altında cereyan ettiğini, O'nun her şeyi görüp işittiğini unutuyorlar ve böylece gülünç duruma düşüyorlar. Gizli kamera ile rezaletleri filme alınıp sonra ilgililere gösterilince, yaptıkları ortaya çıkınca gülünç, mahcup ve perişan olanlar misali, münafıklar da yaptıklarını Allah'ın müminlere bildirmesi sebebiyle rezil ve rüsvay olmaktadırlar.
Kendilerini Müslüman göstermek durumunda olan münafıklar cemaatle namaza iştirak etmek mecburiyetinde kalmaktadırlar. Bu ise onların zoruna gittiğinden, kendilerine ağır geldiğinden isteksiz davranmaktadırlar. Maksatları yalnızca gösterişten, kendilerini müslüman göstermekten ibaret olduğu için namaza sadece şekil yönünden katılmaktadırlar. Allah'ı anmaları ve hatırlamaları da bu çerçevede (evlerinde namaz kılmadıkları, namazda ancak duyulacak yerlerde zikre katıldıkları için) az olmaktadır. (bk. Diyanet Tefsiri, Kur’an Yolu, Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları: II/130.)
İlave bilgi için tıklayınız:
- Zikir nedir, nasıl olmalıdır?
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Kur'an'da bahsedilen kalb hastalığı nedir?
- Bakara suresinin 210. ayetinde geçen "Allah ve melekler beyaz buluttan gölgeler içinde gelsin." ifadesi ne anlama gelmektedir?
- Elçi ile gizli konuşmadan önce sadaka vermenin hikmeti nedir?
- Ankebut 17 ve 25. ayetlerinde geçen "min dûni allâhi evsânen" ifadesi Allah´tan başka putlar anlamına mı geliyor? Eğer öyleyse bu, Allah’ın diğer putlardan farklı bir put olduğu izlenimi uyandırmaz mı?
- Yedinci yüzyılda bilimsel gelişmeler olmadığı halde, o dönemin insanları Kur'an'ın hangi yönüne bakarak iman etmişlerdir?.. Bilimsel ayetler o dönemde anlaşılıyor muydu?
- Kur'an'da "Ehl-i kitap" ifadesi sadece Yahudi ve Hristiyanlar için mi kullanılmıştır?
- Hac suresi 23. ayetinde "altın bilezik", İnsan suresi 21. ayetinde ise "gümüş bilezik" deniliyor? Cennette bilezikler altından mı gümüşten midir?
- Tevbe suresi 30. ayette geçen Yahudi ve Hristiyanların geçmişte sapmış kimselere benzeyerek Allah'a çocuk isnad etmelerini açıklar mısınız?
- Lut peygamberin karısının helak edilmesi konusunda; Hicr suresi, 60. ayetteki "elçilerin takdir etmesi" ne anlama gelmektedir?
- Necm suresinin 5. ayetinde öğreten, 8. ayetinde yaklaşıp sarkan, 10. ayetinde vahyeden, 11 ve 13. ayetlerde görünen kimdir?