Neden diğer gezegenlerde düzensizlik var?

Tarih: 23.08.2017 - 00:02 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Mesela lavlar haddi hesaba gelmeyecek şimşekler, depremler, tsunamiler neden var?
- Dünyada düzen varken oralarda niye yok?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

- Bu dediğiniz şeyler dünya için de geçerlidir. Size göre de dünyadaki depremler, tsunamiler, şimşekler, lavlar, volkanlar, dünyanın düzenli olmadığını göstermez.

- Düzen demek, eşyanın tabiatına uygun nizam demektir.

Bir zaman bazı uzmanlar deprem için “bir doğa harikası” demişlerdi. Demek ki, harika bir düzen sonucu ortaya çıkıyor bütün bu olaylar...

- Mesela; kuyruklu yıldızlar prensip olarak düz bir istikameti değil, çetrefilli hareketlerle zikzaklar çizerler. Fakat, uzmanlar, diğer yıldızlara göre bir düzensizlik görüntüsünü veren bu hareketi de harika bir düzen olarak kabul ediyorlar.

- Mesela, bir insan yürürken sağa-sola yalpa yaparak yürümesi anormal bir düzensizlik olarak değerlendirilir. Halbuki, Mevlevilikte insanların semaya kalkarken gösterdikleri anormal hareketler harika bir düzen olarak kabul görmektedir.

Keza, insanlarda “Kunduracı göğsü” (Göğüs ön duvarı içe doğru çökük) veya “Güvercin göğsü” (Göğüs ön duvarı dışa doğru çıkık) olmak anormal bozuk bir şekil olarak görülür. Halbuki, develerdeki kamburlar, çökükler ve çıkıklar harika bir sanat eseri olarak değerlendirilir.

- Kâinatı ilim, kudret ve hikmet ölçüleriyle tam bir adalet, bir denge, harika bir düzen içerisinde yaratan Allah, her şeye, boyuna göre uygun bir düzen elbisesi giydirmiştir. Filin kulakları fil için güzeldir, fakat insanda olsa çok çirkin olur.

“O (Allah) ki, yarattığı her şeyi çok güzel, pek mükemmel yapmış ve ilk başta insanı çamurdan yaratmıştır.” (Secde, 32/7),

“Yedi kat göğü birbiriyle tam uyum içinde yaratan O’dur. Rahman’ın yaratmasında hiçbir nizamsızlık göremezsin. Gözünü çevir de bak: Herhangi bir kusur görebilir misin? Sonra tekrar tekrar gözünü çevir de bak, gözün bir kusur bulamadığından, eli boş ve bitkin geri döner.” (Mülk, 67/3-4)

mealindeki ayetlerde, kâinatın her tarafında kusursuz bir düzenin olduğu vurgulanmıştır.

Hülasa: Bir yıldız böceğinin ufacık ışığıyla, hakiki yıldızlarla, güneşlerle boy ölçüşmeye kalkması ne kadar komik ise, sonsuz ilim, kudret ve hikmet sahibi Yüce Yaratıcı'nın yarattığı evrende kusur bulmaya çabalamak, ondan bin kat daha komiktir...

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 1.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun