Mutasyon sonucu kolsuz bacaksız olan çocuğun nesli de mi aynı olur?

Tarih: 14.11.2020 - 12:38 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Hamile bir kadının karnındaki bir bebeğin DNA’sında veya kromozomlarında oluşan mutasyon sonucu bebeğin bir kolu veya bacağı olmadan veya altı parmaklı doğması mümkün olabilir. Bu durum (kolsuzluk veya bacaksızlık vs.) doğan bebeğin de yavrularına aktarılır mı?
- Yavrularına aktarılıyorsa eğer bunu nasıl düşünmek gerekir?
- Buna örnek var mı mutasyon geçirip altı parmaklı, kolsuz, vs. ırk veya kabile?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Kolsuz veya elsiz ya da bacaksız insanların neslinde herhangi bir noksanlık olmaz. Kolu da bacağı da Allah’ın izniyle tam olur. Endişe etmeye gerek yoktur.

- Kolsuz veya elsiz yapı niçin yavrularına geçmez?

Bunun için genetik kanununun bilinmesi gerekir. Bunu kısaca şöyle ifade edebiliriz:

Malum insan anne karnında tek yumurta hücresi iken, babadan gelen spermle bu yumurta hücresi birleşince zigot adı verdiğimiz tek hücre ortaya çıkar.

İşte ortalama 100 trilyon hücreye sahip yetişkin bir insan bu tek hücreden yaratılacaktır. Bu tek hücreyi Allah arka arkaya böler. 2, 4, 8, 16, 32 vs. gibi. Arka arkaya bölünen bu hücreler belirli bir sayıya ulaştıktan sonra, belirli bir plan dâhilinde bazı hücreler bir araya getirilerek, kalp yapılır, bazısından göz, bazısından yüz ve bazısından dil hâsıl edilir. Yani organlar meydana getirilir.

Tek hücreden çok hücrenin yapılışında ve o hücrelerden organ ve dokuların hâsıl edilişinde bir karışıklık o bebekte bir takım arızaların meydana gelmesine sebep olur. Mesela sağ kolu verecek hücreler anormal bir durumla karşılaşıp görevlerini yapamayacak hale gelirse o zaman sağ kol teşekkül etmez. Ya da sol ayağı verecek hücreler böyle bir anormallikle karşılaşırsa o zaman sol ayak meydana gelmez veya zararın durumuna göre küçük veya bozuk şekilli olabilir.

- Peki, bu ve benzeri anormalliklere sebep nedir?

Bunların pek çok sebebi vardır. Bunlar bilindiği gibi hamileliğin ilk zamanlarında meydana gelir. Hamile kadının röntgen ışınına bilerek veya bilmeyerek maruz kalması, karnında yeni teşekküle başlayan bebeğin hücrelerini tahrip eder. Bu tahribe hangi hücreler maruz kalırsa, o hücrelerden meydana gelecek olan organlarda anormallikler olur. Onun için röntgen çekilen yerlerde hamileler için, bu alana girmemeleri için uyarı yazıları vardır.

Bunun haricinde annenin hamilelik devresinde sigara içmesi ve alkol ya da uyuşturucu alması da cenin adını verdiğimiz bebeğin teşekkülü esnasında hücreleri tahrip eder. Çocuğu düşürmek için alınan ilaçlar bazen çocuğu düşürmez; ancak bazı hücrelerini tahrip eder. O tahrip olan hücreleri verecek olan organlar teşekkül etmez.

Aynı şekilde anne adayının rahatsızlığı sebebiyle aldığı ilaçlar da böyle bir etkiyi yapabilir. Onun için ilaçların kullanım tarifesinde bazı ilaçların hamilelik esnasında alınmaması gerektiği belirtilir.

İşte hücrelerde olabilecek bütün bu değişikliklere mutasyon denir. Bunun haricinde insanın vücudunda meydana gelecek bir değişiklik yavrularına geçmez. Nitekim savaşta veya trafik kazalarında bazı organlarını kaybedenlerin çocuklarında, bu organlar bakımından herhangi bir noksanlık görülmez.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 500+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun