Müridin, mürşidini (şeyhini) düşünmesi ile Allah'ın rahmetini üzerine çekmesi mümkün mü?
Değerli kardeşimiz,
Rabıta, “bağ, münasebet ilgi, alâka, bağlılık, mensub olmak...” gibi anlamlara gelir. Kendi şahsiyetinden sıyrılıp, söz gelimi şeyhin veya Resulullah (asm)’ın şahsiyetiyle bütünleşme, bir bağ kurma şeklinde uygulanır.
Malum olduğu üzere, seven sevdiğini hayal eder. Onu kendine yakın hisseder. Hatta rüyalarında bile onunla olur. Onunla aynîleşmek ister. Usta-çırak, hoca-öğrenci münasebetleri de rabıtayla alakalıdır. Çırak ustasının hareketlerini, öğrenci hocasının söylediklerini hatırlamaya, sanki tekrar o ana dönmeye gayret eder.
İşte, bir "müridin mürşidini hatırlaması" da böyle bir rabıtadır. Bu rabıta, mürşidin suretine değil, o vücudda sergilenen İslamî özellikleredir. Daha doğrusu, öyle olmalıdır. (1) Böyle bir rabıta, mürşitteki kemâl vasıflarının müride yansımasına sebebiyet verecektir. Buna, “fena-fişşeyh” denir. Fakat mürid orada kalmamalı, “fena-firrasul” ve “fena-fillah” makamlarına yükselmeye gayret etmelidir. Yani, şeyhinde fâni olan bir mürid, ondaki güzel özellikleri kazanıp, ondan Peygamber (asm)'de fâni olmaya yönelmeli, daha sonra da, Allah’ta fâni olmalıdır. (2)
Bu fena (fani olma) halleri zevkî birer mesele olmakla birlikte, herkes için şu manada uygulanabilir: Bir insan kendi reyini, fikrini bırakıp hocasının, Üstad'ının yahut şeyhinin iradesini kendi iradesine tercih ederse, bu zatlarda fani olmuş olur. Aynı şekilde, bütün işlerini, hallerini ve sözlerini Allah Resulünün (asm) sünnet çizgisine göre ayarlarsa Peygamberimiz (asm)'de fani olmuş olur. Allah’ın emir ve yasaklar manzumesini çok iyi kavrayıp hayatının bütün safhalarının buna göre yönlendirdiği taktirde de fena-fillah makamından bir pay elde etmiş olur.
Kaynaklar:
1. bk. Eraydın, Tasavvuf ve Tarikat, s. 135-138.
2. Eraydın, Tasavvuf ve Tarikat, s. 384-385.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Rabıta ne demektir? Bayanlar da rabıta yapabilir mi?
- Rabıta nedir?
- Tasavvufa göre "şeyh" ve "mürid" kavramlarına açıklık getirir misiniz?
- İşimiz Seyda'ya Sofi olmak, demek sakıncalı mı?
- RABITA
- NAKŞİBENDİYE
- Rabıta yapmak farz mıdır?
- İslamiyet'te rabıta var mıdır? Şeyhe rabıta yapmak caiz mi?
- Tasavvuf nedir?
- Tasavvufun gayesi nedir?
Yorumlar
Bunların, insanın iradesini tamamen güçlendireceğini, onun verdigi kararlardan dönmemesini saglayacağını ve kemik gibi irade sahibi yapacağını düşünüyorum.