Rabıta nedir?

Tarih: 27.06.2020 - 14:49 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

 

يَٓا اَيُّهَا الَّذ۪ينَ اٰمَنُوا اصْبِرُوا وَصَابِرُوا وَرَابِطُوا َ  

“Ey iman edenler! Sabredin. Sabırda birbirinizle yarışın. (Cihad için) hazırlıklı ve uyanık olun...” (Âl-i İmran, 3/200)

Rabıta, “bağ, münasebet ilgi, alâka, bağlılık, mensup olmak...” gibi anlamlara gelir. Kendi şahsiyetinden sıyrılıp, sözgelimi şeyhin veya Resulullah’ın şahsiye­tiyle bütünleşme, bir bağ kurma şeklinde uygulanır.

Üstteki ayet metnindeki ribat, lafız olarak rabıta ile ilgili görülse de mana itibarıyla “savaş için hazırlıklı olmayı” ifade eder. Hem kalelerde, kışlalarda bedeni ve atları hazırlamak, hem de nefis terbiyesi yaparak en büyük düşman olan nefisle mücadele için kullanılır.

Malum olduğu üzere, seven sevdiğini hayal eder. Onu kendine yakın hisseder. Hatta rüyalarında bile onunla olur. Onunla aynîleşmek ister. Usta-çırak, hoca-öğrenci münasebetleri de rabıtayla alakalıdır. Çırak ustasının hareketlerini, öğrenci hocasının söyledikle­rini hatırlamaya, sanki tekrar ile o ana dönmeye gayret eder.

Antrenör-sporcu ilişkisi de bir çeşit rabıtadır. Antrenör, örnektir. Sporcu ise, onu taklit etmeye çalı­şır. Kendi başına çalışırken bile fikren ve hayalen antrenörün yaptıklarıyla bir bağ kurmaya gayret eder. Bu bağın kuvveti nisbe­tinde, sporcu başarılı olur.

İşte, bir müridin mürşidini hatırlaması da böyle bir rabıtadır. Bu rabıta, mürşidin suretine değil, o vücutta sergilenen İslamî özellikleredir. Daha doğrusu, öyle olmalıdır. Böyle bir rabıta, mürşitteki kemâl va­sıflarının müride yansımasına sebebiyet verecektir. Buna, “fena fi’ş-şeyh” denir.

Fakat mürid orada kal­mamalı, “fena fi’r-rasul” ve “fena fillah” makamlarına yükselmeye gayret etmelidir. Yani, şeyhinde fâni olan bir mürid, ondaki güzel özellikleri kazanıp, ondan pey­gamberde fâni olmaya yönelmeli, daha sonra da Allah’ta fâni olmalıdır.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 500+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun