Müctehidler Kuran'ın anlaşılmasına perde mi olmuşlardır? Müctehidler yüzünden Kur'an arka planda mı kalıyor?
- Deniliyor ki Islamda 100de 90% meseleler Kuran ve sunnete mevcuttur, kalan 10% muctehitlerimize kalmistir. Yani simdi haram-helal, ubudiyetle alakali meseleleri fikhi kitaplardan, direk muctehitlere yoneliyoruz. Bir bakimdan onlar Kurani Kerimi ogrenmege perde teskil etmis olunuyor.
- Arastirma yapmiyoruz. Kalan 10% mutlaka muctehidlerin gorusune bas vurulmali.. O muctehidlere canimiz feda olsun. Hz. Omer'in (r.a) olayi hatirima geldi..Mescidde mehri 400 dirhemden asirmamalarini emr etmisti, bir kadinda (r.a) Kurandaki ayetle karsi cevap verdi. Hz. Omer dinini bir kadin kadar bilemedin diye kendisini itham etti.. Bu soylenilen model gunumuzde tehlikeli midir?
- Asr-i saadette insanlar Kurana ve sunnete bakarlardi, bilmediklerini sahabe buyuklerinden sorarlardi.. Ehli sunnete taraftar olma sartiyla, boyle bir sergileyisin dogru olusu soz konusu mudur? Kuran tanidigim cok insana gore uzerine arastirilma yapilarak, uzerinde durulan, anlasilmaya calisan bir kitap olarak gorulmuyor.
Değerli kardeşimiz,
Kur'an'da ve sünnette çok meseleler mevcuttur, ancak bu kaynaklardan hüküm çıkarmak için de müçtehid olmak gerekir. İlmi olmayan sıradan biri eline Kur'an meali alıp da hüküm çıkaramaz. Kur'an'dan istifade etmek isteyen meal yerine tefsir okumalıdır.
Müctehidlerin, müfessirlerin, muhaddislerin önemini anlamak için de fıkıh usulü, hadis usulü, tefsir usulü kitaplarını okumanız gerekir. Bu eserleri okursanız bu konuyu daha iyi anlarsınız.
Sahabenin hepsi müçtehid idiler. Vermiş olduğunuz örnekte mehirle ilgili Hz. Ömer'e itiraz eden kadın da müçtehid seviyesindedir. İlmi olmayan birisi kalkıp da müctehid seviyesinde birisine hangi kriterlere göre itiraz edecektir.
Kimileri Kur'an ikinci plana atılıyor diyor, ama Kur'an'ın nasıl öncelikli olacağına dair bir şey söyleyemiyorlar. Alimleri saf dışı bırakmak gibi cahilce ifadelerden öteye gidilmiyor.
Kur'an'a önem vermek tefsir ilminde çalışma yapmakla olur. Alimleri reddetmekle Kur'an öncelik kazanmış olmaz. Aksine Kur'an'ı anlamamıza yardımcı olan alimlerle irtibatı kesmek, Kur'an'a cahilce yorumların yapılmasına ve Kur'an'ın hükümlerinin tahrifine sebep olmaktan başka bir netice doğurmaz.
Asırlardır Kur'an ve sünnet üzerine yapılan çalışmalar büyük bir zenginliktir. Hiçbir ilim dalı bu güne kadar yapılmış çalışmaları bir tarafa atıp sıfırdan ilme başlayalım demez.
Maksat Kur'an ve sünneti anlamaksa, o zaman asırlardır yetişmiş alimlerin birikimlerinden istifade etmek gerekir.
Bilgi için tıklayınız:
- MÜCTEHİD
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Kuran’ı neden bir bütün olarak değerlendirmeliyiz, Kuran-Sünnet bütünlüğü de var mı?
- Sünnet namazlar nafile olarak geçer mi?
- Muhammed Ebu Zehra, Ehl-i sünnet midir?
- Ehl-i sünnet alimlerinin eserlerinde uydurma ve zayıf hadis var mıdır?
- Kur'an ve Sünnet neden, beşer aklına imkan tanımıştır?
- Bir hükmün farz, vacip, sünnet olduğuna kim karar verir?
- Teravih namazını hatim ile kılmak sünnet midir?
- Kainat ve içindeki her şey bir Ayet midir? Ayet denilince, sadece Kuran ayetleri anlaşılıyor?
- "Savaş esiri olarak aldığınız cariyeler müstesna, evli kadınlar da size haram kılındı." (Nisa, 4/24) Bu ayet nazil olmadan önce evli kadınlarla başka erkekler evlenebiliyor muydu?
- "Orada (cennette) istedikleri her şey onlarındır, üstelik katımızda fazlası da vardır." (Kaf, 50/35) ayetini nasıl anlamalıyız?