"Manzar-ı ala" ifadesi hadiste geçiyor mu?

Tarih: 09.03.2016 - 11:09 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Üstad Bediüzzaman “Kader, ilm-i ezeliden olduğu için, ilm-i ezelî hadisin tabiriyle, manzara-i âlâdan, ezelden ebede kadar her şey, olmuş ve olacak birden tutar ihata eder, bir makam-ı âlâdadır” (Sözler, 2004, s. 748) demektedir.
- Bu manayı ifade eden Hadis ve kaynağı nedir?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

“Manzar-ı ala” ifadesi, Peygamber Efendimiz (asm)'in torunu Hz. Hüseyin’in vitir namazının kunutunda okuduğu bir duada geçmektedir.

Sahabelerin sözlerine, hadis literatüründe "Mevkuf Hadis" denilmektedir.

“Manzar-ı âlâ” ile ilgili konu hakkında, İbn Ebi Şeybe’nin "Musannef"inde iki rivayet şekli vardır: Senetleri aynı olan bu rivayetler arasındaki tek fark bir kelimedir:

Birinci rivayet şekli şöyledir:

“Allah’ım! Muhakkak ki sen, manzar-ı âlâda / en yüce, en yüksek bir manzarada (her şeyi birden görecek bir bakışa, bir görüş kapsamına sahip) olduğun için (her şeyi hakkıyla) görürsün, fakat ben göremem. Şüphesiz dönüş yalnız sanadır... Ve yine şüphesiz dünya da ahiret de senindir.  Allah’ım! Zillete düşmekten, rezil-rüsvay olmaktan sana sığınırız.” (İbn Ebi Şeybe, el-Musannef, Riyad, 1409, 2/95)

İkinci rivayet şekli aynıdır, yalnız (meal olarak:) “Sen görürsün fakat ben göremem” ifadesi yerine, “Sen görürsün, fakat görünmezsin” ifadesine yer verilmiştir. (bk. İbn Ebi Şeybe, 6/89)

İbn Sad farklı bir senetle aynı hadisi rivayet etmiştir. (bk. İbn Sad, et-Tabakat, 1/409)

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun