Kur'an’ın değişmediğine şu anki gibi olduğuna bilimsel delil veya deliller var mı?

Kur'an’ın değişmediğine şu anki gibi olduğuna bilimsel delil veya deliller var mı?
Tarih: 20.09.2017 - 00:17 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Kuran’ın değişmediğine şu anki gibi olduğuna bilimsel delil veya deliller var mı?
- Mevcut mushafların tarihlendirmeleri kaç tarihini gösteriyor?
- Sizden talep edilen fiziki kanıt talebidir. Ciddiyetle cevabınızı bekler kolay gelsin derim.

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Kur'an, sözlü kültürün hakim olduğu bir topluma inmiştir.

Sözlü kültürün hakim olduğu toplumların en önemli özelliklerinin başında hafıza / bellek gelmektedir. Yani bu toplumlarda bilgi hafıza ile kayıt altına alınır ve sonraki nesillere aktarılır. Bilginin depolandığı yer hafızadır.

Kur'an da indiği dönemin bu kültürel özelliğine bağlı olarak ilk önce hafızada kayıt altına alındı. İnen ayetler sahabe tarafından ezberlendi.

Ama bütün bunlara rağmen Hz. Peygamber (asm) sadece hafıza ile yetinmedi, aynı zamanda özel katipler görevlendirmek suretiyle vahiyleri yazı ile de kayıt altına aldırdı. Kur'an’ı sadece resmi görevli katipler değil, okuma yazma bilen sahabeler de kendilerine ait özel sahifeler tuttular.

Hz. Ebu Bekir döneminde dağınık olan bu malzemeler bir araya getirildi ve nihayet Hz. Osman zamanında iki kapak arasında mushaf haline getirildi.

Sonraki süreçte yazının gelişimine bağlı olarak Kur'an yazımı genişledi. Gelecek nesillere hem yazı olarak hem de söz olarak Mushaf yani Kur'an aynen aktarıldı.

Bugün hafızlar sadece Mushaf'tan değil, aynı zamanda bir hoca nezaretinde Kur'an’ı ezberlemektedir.

Yazılı kültür bu kadar gelişmesine rağmen Kur'an hâlâ iki yönlü kayıt altına alınmaktadır.

Bugün Kur'an’ın eksiksiz bir şekilde nasıl ezberleyip titiz davranıyor isek, o gün de aynı titizlik ve hassasiyet vardı.

Diğer yandan son dönemlerde Kur'an yazmalarına yönelik araştırmalar, elimizdeki en eski nüshanın hicri birinci asrın başlarına kadar gittiğini ve bu Mushafların Hz. Osman’ın çoğaltmış olduğu Mushaflardan istinsah edildiğini ortaya koymaktadır.

Bu Mushaflar bugün elimizde olan Mushaflardan hiçbir farkının olmadığını da net bir şekilde ortaya koymaktadır. Bu konuda Tayyar Altıkulaç'ın yayınlamış olduğu Mushaflara bakılabilir..

Sonuç itibariyle bilimsel ve fiziki delil, bugün devam eden hafızlık müessesesi ve elimizdeki en eski nüshaların elimizdeki nüshalarla aynilik arzetmesidir.

Detaylı bilgi için tıklayınız:

Kur'an-ı Kerim'in yazılması, toplanması ve kitap haline getirilmesi ...

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 10.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun