Kuran’da namazın nasıl kılınacağı geçer mi?
Bazı kimseler, Kuran’da namazın nasıl kılınacağının yazıldığını söylüyorlar.
Kuran’da namazın nasıl kılınacağı geçer mi?
Değerli kardeşimiz,
Kuran’da, kıraat, rüku, secde gibi rükünlerden bahsediliyorsa da, namazın hangi vakitte kaç rekat olduğu, nasıl kılınacağına dair herhangi bir açıklama yoktur. Hz. Peygamberin (asm) asıl iki görevi vardır:
Tebliğ (Maide, 67) ve tebyin/beyan (Nahl, 44) etmek.
Bu iki görevden tebliğ, vahyin metnini insanlara ulaştırmak manasınadır.
Tebyin ise vahyin metnini açıklamaktır.
İşte Kuran’da namaz, zekat, hac ve oruç gibi ibadetlerin detaylarının bulunmaması, onun tebyin/beyan/açıklama görevine havale edildiği anlamına gelir.
Hz. Peygamberin (asm) beyan görevi tamamen Kuran’ın ayetlerini tefsir etmesini gerektirir. Sözlü, fiili ve takriri sünnet bu tefsirin kapsamındadır. Bunun önemli bir hikmeti, Hz. Peygamberi yalnız vahyin tebliğcisi olarak Kuran’ın metnini aktarıp uzaktan seyreden bir postacı durumuna düşmemesi, bilakis, sürekli Kuran’la beraber olması, onu söz, fiil ve takrir gibi hayatıyla yaşaması ve yaşatmasının sağlanmasıdır.
Hz. Peygamber Efendimiz, Kuran’ın mücmelini açıklar, umumunu tahsis eder, mutlakını takyid eder.
“Peygamber size ne getirdiyse, onu alın; size neyi yasak ettiyse, ondan kaçının” (Haşir, 7) mealindeki ayette onun sünnetinin önemine dikkat çekilmiştir.
“Kim Resulullaha itaat ederse, Allah’a itaat etmiş olur.” (Nisa, 80) mealindeki ayette Hz. Peygamberin (asm) yüksek makamına vurgu yapılmıştır.
“Kuran’da namazın nasıl kılınacağının bildirildiğini” savunanların maksatları, Hz. Peygamberi (asm) devre dışı bırakmak, sünneti/hadisleri rafa kaldırmaktır.
Hulasa: “Namazın nasıl kılınacağına dair” detayların Kuran’da var olduğu iddiası doğru değildir. Bu konuda bir tek ayet bile gösterilemez.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Kuran’da, neden Peygamberimizin özel hayatı vardır?
- Haramlar belliyse, şüphelilerden sakınmak buna aykırı olmaz mı?
- Muhammed neredeydi? Bekke, Kudüs mü?
- Allah'ın elçisine uymamızı emreden ayetleri açıklar mısınız?
- Hadislerin yazılması, toplanması / tedvini, günümüze kadar ulaştırılması ve sünnetin bağlayıcılığı konusunda detaylı bilgi verir misiniz?
- Hikmet Kur'an’ın bir ismi ise, Sünneti de içine aldığı nasıl açıklanabilir?
- Hadisleri Kur'an'a arz etmek ne demektir? Peygamberimiz "Benden size gelen şeyi Allah'ın Kitabı'na arz edin. O'na uygunsa, ben söylemişimdir; şayet ona uygun değilse, ben söylememişimdir." demiş midir? Eğer dediyse, bunu nasıl anlamalıyız?
- Hadislerin birçok raviden geçtiğini dikkate alırsak, hadislere neden güvenelim ve neden hadis inkarcılığı yapmayalım?
- Peygamber Efendimiz’i eleştiren ayetleri yazar mısınız?
- Namaz, cahiliye döneminde biliniyor muydu?