Kur'an'da bazı ayetlerde onlara azabı müjdele deniyor. Halbuki iyi şeyler müjdelenir. Azap için müjdelemek anlatım bozukluğuna sebep olmuyor mu?
Soru Detayı
Kur'an'da bazı ayetlerde "Onlara azabı müjdele." deniyor. Halbuki iyi şeyler müjdelenir. Azap için müjdelemek anlatım bozukluğuna sebep olmuyor mu?
Cevap
Değerli kardeşimiz,
Azabı müjdelemek, muhatapların dikkatini çeken bir ifade olduğu için, tercih edilmiş olabilir. Şöyle ki:
Müjde kelimesini duyanlar bunun arkasında güzel şeylerin geleceğini düşünmeye başlar ve konuya pürdikkat kesilir.
Müjde kelimesinde sonra mükâfatı bekleyenler için azabın olduğunu duymaları, onların hayal kırıklığını daha fazla arttırmaya vesile olur.
Müjde sözcüğü dostlar için kullanılır. Bunun inkârcı kâfir düşmanlar için kullanılması -insan düşüncesine göre- bir nevi onlarla istihza etemeyi barındırır. Bu da azaplarını daha da arttıran bir faktördür.
Bununla beraber, beşaret/müjde kelimesi Arapçada çoğunlukla hayırlı işler için kullanılmakla beraber, bazen kötü şeyleri haber vermek için de kullanılır (el-Maverdî, Ali İmran, 3/21. ayetin tefsiri).
Beşaret, yüz derisinin değişikliğine sebep olmak manasına gelir. Yüz derisinin değişmesi, duyulan sevinçli bir haberden olduğu gibi, üzüntülü bir haberden de olur.(a.g.y)
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
Yazar:
Kategori:
Yorum yapmak için giriş yapın
veya kayıt
olun
BENZER SORULAR
- Yasin suresi 15. ayetinde...Rahman herhangi bir şey indirmedi... buyuruluyor. Müşrikler Allah?a inanıyorsa neden onlara peygamber geldi?
- İnanmayanların kulaklarına ağırlık konulduysa, neden kulaklarında ağırlık varmış gibi deniyor?
- TASADDUK
- Hz. Musa Firavun'un üvey oğlu muydu?
- Sakat olarak doğan bebeğe dokunan kötülük kimdendir?
- Abese suresinde, ahirette herkes o gazabı görünce birbirinden kaçacak, deniliyor. Nasıl olur da orada çocuğundan veya sevdiğinden kaçar?
- Hayvanlarda sabır var mıdır?
- Âl-i İmran, 3/169 ve 170. âyetleri açıklar mısınız; şehidler ölür mü?
- Biz mutlaka sizi biraz korku ile, biraz açlık ile, yahut mala, cana veya ürünlere gelecek noksanlıkla deneriz. Sen sabredenleri müjdele! (Bakara 155) ayetini açıklar mısınız?
- "Kişinin sahip olduklarının en hayırlısı Allah'ı zikreden bir dil, ona şükreden bir kalp ve imanı doğrultusunda yaşamaya yardımcı bir eştir." sözü hadis midir?