Korona virüs sebebiyle cuma kılamadığımız için kalbimiz mühürlenir mi?

Korona virüs sebebiyle cuma kılamadığımız için kalbimiz mühürlenir mi?
Tarih: 01.05.2020 - 15:16 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Virüs salgınından dolayı üç haftadan fazla cuma namazına gidemediğimiz için kalbimiz mühürlenir mi?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Cuma namazına gitmemeyi mübah kılan belli başlı mazeretler vardır bunlar:

1. Hastalık: Hasta olup cuma namazına gittiği takdirde hastalığının artmasından veya uzamasından korkan kimse cuma namazı kılmakla yükümlü olmaz.(Şâfiî, el-Ümm, I, 218; Azim Abadi, Avnu’l-Ma’bûd, III, 278)

2. Körlük ve kötürümlük: Kör (âmâ) olan bir kimseye, kendisini camiye götürebilecek biri bulunsa bile, Ebû Hanîfe, Mâlikîler ve Şâfilere göre, cuma namazı farz değildir.

3. Uygun olmayan hava ve yol şartları: Cuma namazına gittiği takdirde kişinin önemli bir zarara veya sıkıntıya uğramasına yol açacak çok şiddetli yağmur bulunması. (İbn Kudâme, el-Muğnî, II, 252; Nevevî, el-Mecmû‘, IV, 355)

4. Korku: Cuma namazına gittiği takdirde malı, canı veya namusunun tehlikeye gireceğine dair endişeler taşıyan kimseye de cuma namazı farz değildir.(İbn Kudâme, el-Muğnî, I, 451; II, 130)

Bu sebeple Yüce Dinimiz İslâm; dini, hayatı, aklı, nesli ve malı korumak esası üzerine kuruludur. Tüm dünyayı saran salgın hastalık, bu esasları tehdit edici bir boyuta ulaşmış ve bu sebeple, devletimiz bir dizi tedbir kararları almıştır. Bu kararlar kapsamında; Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından, salgın hastalığın cemaate gitmemeyi mübah kılan özürlerden olduğu hükmünden hareketle, camilerde cemaatle namazların ve cemaatle kılınması şart olan cuma namazının kılınmayacağı duyurulmuştur. (Din İşleri Yüksek Kurulu)

Nitekim Peygamber Efendimiz (asm) salgın hastalıklarla ilgili şöyle buyurmuştur: 

''Bulaşıcı hastalık taşıyanın sağlamla aynı ortamda bulunmasını engelleyiniz.'' (Buhâri, Tıp, 53)

Bu sebebten dolayı cumaya gidememek geçerli bir mazaret olduğundan, kişinin üzerinde herhangi bir vebal olması söz konusu değildir. Onun yerine evde öğle namazı kılınması gerekir.

İlave bilgi için tıklayınız:

Üç kez cuma namazını terk etmenin hükmü nedir; kaynak göstererek ...

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 10.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun