Kedinin salyası ya da idrarı namaza engel olur mu?

Tarih: 22.05.2017 - 01:12 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Evde bir kedi besliyorum..kedim tuvaletini yapmak istediğinde leğene koyduğumuz kuma yapıyor. Ama aklımda bir şüphe kalıyor. Yani kedim tuvaletini yaparken kumdaki kendi idrarı ya da dışkısıyla temas ediyor olabilir. Sonra da kedimizi kucağımıza alıp seviyoruz. Bu durumda kedimden benim elbiseme az da olsa dışkı geçebileceğini düşünüyorum.
- Bu durumda her kedimi sevişimde namaz kılmak için elbisemi değiştirmem mi gerekecek?
- Bir de bazen kedim elbisemi de yalıyor.
- Bu iki durumda da namaz kılabilmek için elbisemi değiştirmeli miyim?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Kedi, insanlarla çok düşüp kalktığından, ev eşyasına her zaman dokunduğundan ve insanın elini, ayağını, elbisesini yaladığından, insanlara güçlük olmaması için, Allah Teâlâ onun salyasını ve ağzını pis saymamıştır. Böylece biz kullarına büyük bir kolaylık kapısı açmıştır. Nitekim Resûlüllah Efendimiz (asm), bir hadîs-i şeriflerinde şöyle buyurmuştur:

O (kedi) pis değildir. Ancak o sizin etrafınızda çok dolananlardandır." (Nesâî, Tahara, 54; İbn Mâce, Tahara, 32)

Kedi ve farenin idrar ve dışkıları çok miktarda değilse -kaçınılması zor olan durumlarda- elbise ve yiyecekler bakımından bunların necis sayılmayacağına hükmedilmiştir.

Hanefilere göre, necaset, bir dirhem yani katı ise yaklaşık üç gramdan fazla ise, sıvı ise bulaştığı yer bir avuç içinden fazlaysa, yıkamak farzdır.

Ancak kedi ve fare idrarının elbiseden temizlenmesinde, zorluk ve meşakkat olduğu için, dirhemden fazlası da affedilmiştir.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 50.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun