Kaza namazlarını kılmaya niyetlenen biri ölürse, kılamadığı kaza namazları silinir mi?

Tarih: 12.12.2019 - 20:00 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Bir Müslüman, kılamadığı namazların tamamını kılmaya niyet ederek kaza etmeye başlar. Yaşadığı sürece kaza namazlarını belli bir düzen ve tertip içinde kılar. Ancak bütün kaza namazlarını bitiremeden vefat ederse, Allah o kazaları kılmış gibi kabul eder mi, yoksa kılamadığı için borçlu mu kalır?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Her mümin namaz konusunda çok hassas davranmalı, onu vaktinde eda etmeli, eğer vaktinde kılmamışsa mutlaka kaza etmelidir.

Nasıl ki, ramazan orucunun bir gününü terk eden bir kimsenin, o günün orucunu kaza etmesi farz ise, namaz için de aynı durum söz konusudur. Zira namaz, her Müslüman üzerine farz olan bir borçtur.

Bir insanın başka birisinden almış olduğu bir emaneti zamanında ödememesi, bir kusur olsa bile, yine de borcunu ödemesi ve alacaklı kişiden özür dilemesi gerekir.

Aynı şekilde, eğer bir mümin de “asıl vazife-i fıtrat ve esas-ı ubudiyet ve kat'î borç olan farz namazlarını kılmamış ise, pişman olup kılmadıkları namazları kaza etmeli ve sonra da namazını kazaya bıraktığı için tövbe etmelidir.

Evet, namaz borcu, ancak namazla ödenir. Onun başka bir ödeme şekli yoktur. Faraza bir insan sabah namazını kılmasa, bunun yerine bin fakiri yedirip içirse, asla o namazın yerini tutmaz.

Varsayalım ki, bir mümin kırk yaşına kadar namaz kılmamış, sonra pişman olup namaza başlamış olsun. O kimse bundan sonra örneğin her gün bir günlük kaza namazı kılmaya niyet edip, hiç aksatmadan on yıl kaza namazı kılmaya devam etse, ama kaza namazlarını bitiremeden vefat etse, onun bu niyetinden dolayı sonsuz merhamet sahibi olan Yüce Allah, o kimsenin kılamadığı namaz borçlarını inşallah affeder. Çünkü Cenab-ı Hak ona ömür vermiş olsaydı, o kimse kılamadığı bütün namazlarını kaza etmiş olacaktı.

Cenab-ı Hak bir kudsi hadiste şöyle buyurur:

“Kulum beni nasıl tanırsa, onunla öyle muamele ederim.” (Buhârî, Tevhid, 15)

Allah Resulü (asm) da şöyle müjde verir:

“Ameller ancak niyetlere göredir.” (Buhârî, Bedü’l-Vahy, 1; Müslim, İmare, 155)

Başka bir hadis meali de şöyledir:

“Allah, meleklerine şöyle buyurur: Kulum bir iyilik yapmaya niyet eder, fakat yapmaya muktedir olamaz ise, ona bu güzel niyetine mükafat olarak, tam bir iyilik yapmış gibi sevap yazın.” (bk. Buhârî, Rikâk 31; Müslim, Îmân 207, 259)

Demek ki, samimi tövbe edip bütün kaza namazlarını bitirmek niyetiyle kaza kılmaya başladığımızda, kazalarımızı bitirmeden ölüm yolumuzu keserse, bitiremediğimiz borçlarımızı Cenâb-ı Allah'ın bağışlayacağını ümit edebiliriz. Yani başlama niyetimiz, niyetimize bağlılığımız ve samimiyetimiz Allah’ın merhametine ve mağfiretine inşallah bizi yaklaştırır ve kalan borçlarımızdan bağışlanırız. 

Biz başlayalım. Allah’ın rahmetinden de ümidimizi kesmeyelim.

İlave bilgi için tıklayınız:

Kaza namazları ne zaman ve nasıl kılınır? ...

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 10.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun