Kanama olduğunda, abdest almak için kanın durmasını beklemek gerekir mi? Bazen abdest alırken veyahut namazdan kısa bir süre önce vücudumun belli yerlerinde, çarpma vurma yani bir kaza neticesinde küçük kanamalar meydana gelebiliyor...

Tarih: 14.02.2012 - 00:00 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Vücudun herhangi bir yerinden çıkan kan, irin, kanlı su ve benzeri bir akıntı, çıktığı yeri aşıp etrafa yayılırsa, o takdirde abdesti bozmuş olur. Yaranın ucunda kalır, etrafa yayılmazsa -bir kolaylık olmak üzere- abdesti bozmaz. Fethulkadir, Bahrirâik ve Fetâvâ-yı Hindiyye'de bu meseleye yer verilmiştir. Serahsî'nin Muhitin'de yeterince açıklanmıştır. En sahih olan görüş de budur.

Çıkan kan ya da irin, yaranın başından büyür, ama etrafa yayılmayıp çıktığı yerde kalırsa, yine de abdesti bozmaz.

Bir hastalık ya da illetten dolayı çıkan kan, irin, kanlı su, yara akıntısı, meydana gelen bir kabarcıktan akan su, göbek, göğüs, göz ve kulaktan yine illet sebebiyle çıkan akıntı, en sahih görüşe göre hükümde eşittirler. (Celal Yıldırım, Kaynaklarıyla İslam Fıkhı, Uysal Kitabevi: 1/33-34.)

Akan kan durmazsa vakit de müsait ise, kanın durması beklenir. Kanama durduktan sonra abdest alıp namaz kılınır. Şayet vakit dar ise kanamanın durmasını beklemeden kılınır.

İlave bilgi için tıklayınız:

Sürekli akıntı ve kanaması olan bir kişi nasıl abdest alıp ibadet eder?

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kategori:
Okunma sayısı : 400.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun