Kalû belâda Rabbimize söz verdiysek ve onu tanıyorsak neden bu dünyaya geldik?
- Şimdi biz Kalû Belada Rabbimize söz verdiysek, onun ne kadar büyük, merhametli şefkatli, olduğunu biliyoruz, Allah'ın rabbimiz olduğunu kabul ettiysek Rabbimizi tanıyoruz o zaman?
- Eğer tanıyorsak neden bu dünyaya geldik?
Değerli kardeşimiz,
- Maalesef, “kalû belâ”da tanıdığımız Rabbimizi insan olarak unuttuk. İnsanların çoğu bu unutkanlık belasıyla kendi yaratıcısını unutmuştur. Onun için yeni bir imtihana tabi tutulmaları gerekir.
- Bununla beraber, kâinatın ve insanın yaratılmasının en büyük gayesi Allah’ın isim ve sıfatlarının tecelli etmesini sağlamak ve onları tanımak olmakltır. Bu tanımanın ve bu imtihanın bir sonucunun olması da önem arz eder.
Böyle bir sonucun olabilmesi için imtihana tabi olanların hem bu imtihanı kazanmak hem de kaybetmek gibi bir statünün olması gerekir.
Yoksa, neticesi olmayan, kazananı ve kaybedeni belli olmayan bir imtihanın varlığı abesle iştigaldir. Ve aynı zamanda iyilerle kötüleri aynı kefeye koyduğu için de büyük bir haksızlık olur.
İşte imtihanın bu yönü çok önemlidir. Çünkü bu imtihan Allah’ın sonsuz merhametinin, lütfunun, adaletinin bir göstergesidir. İmtihan, tembellerle çalışkanları, aklını kullananlarla kullanmayanları, ulvi duygularını rehber edinenlerle süfli duygularını rehber edinenleri fark edip ayırmaya yöneliktir.
Böyle bir imtihanın yeri dünyadır. Çünkü, imtihanın temel esprisi olan iman esaslarına inanıp inanmamak, bunların görünmeyecek bir gayb perdesinde saklanmaları gerekir. Gerekir ki, inanmakla inanmamak gibi bir tercihin yapılması mümkün olsun.
Onun içindir ki, din imtihanında akla kapı açılır, fakat özgür iradesi elinden alınmaz. Zorunlu istikamet gösterilmez. “Dinde zorlamanın olmaması” da bu gerçeğin bir tezahürüdür.
Demek ki, insan olarak biz sağlıklı, âdil ve anlamlı bir imtihana tabi olmak için bu dünyaya geldik, daha doğrusu gönderildik.
Detayli bilgi için tıklayınız:
-
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Mekke ve Medine’de inen ayetler neden farklıdır?
- Din, kadını köleleştiren, onu erkeğin hizmetine sunan bir sistem midir?
- Neden fay hatları oturmuş olarak yaratılmadı?
- Hepiniz birbirinizdensiniz, kimini kiminden üstün kılmıştır, nasıl açıklanabilir?
- “Yazıklar olsun sana Allah’ın ne demek olduğunu bilmiyor musun?” diye bir hadis var mı?
- Denizlerin birbirine karışmamasının, Arap için ne gibi bir artısı olabilir?
- İhramlı iken evlenmek caiz mi?
- Allah, Peygamberimizi yaratmadan önce neden çok seviyor?
- Allah, kalû belâda, insanları ruh ve beden olarak huzuruna aldı mı?
- Serbest iradeye rağmen kul neden Allah'a asi olmaktadır?