Kalp inceliği ve kalp yumuşaklığı ne demektir?
Değerli kardeşimiz,
Kalp yumuşaklığı anlamına gelen kelime Hz. Yahya (as)’ın bir özelliği olarak Kur’an’da geçmektedir.
“Tarafımızdan ona kalp yumuşaklığı ve temizlik verdik. O, çok sakınan birisi idi.” (Meryem, 19/13)
Ayetteki "hanân" kelimesinin aslı hanindir. Kelimenin kök fiili "arzu ve iştiyaktan dolayı çok ağlamak, üzüntü veya sevinçten dolayı çok ağlamak, inlemek, ses çıkarmak, özlemek" anlamına gelen hanne’dir. Tehannâ kalıbı "merhamet, şefkat etmek"; hannân kalıbı da "merhamet, şefkat, kalb inceliği, bereket, vakar, heybet, rızk" manalarına gelmektedir.
İşte âyette geçen hanân, "kalp yumuşaklığı, merhamet, günahlardan temiz olmak" demektir.
Allah’ın bir ismi de Hannân’dır. (bk. Mecmuâtü’l-Ahzab, 2/232) Yani mahlûkatına çok merhametlidir, çok düşkündür; bol lütuf, kerem ve bereket sahibidir. Allah’ın merhameti tüm kâinatı kuşatmış, gazabını geçmiştir. O Rahmân ve Rahîmdir, rahmet ve şefkatiyle her şeyi ihâta etmiştir.
Ayetteki manaya dönersek, Yüce Allah Hz. Yahya (as)'a bir lütuf olarak kalp yumuşaklığı, merhamet, ruh inceliği vermiştir; yani onu bunlarla donatmıştır.
Şefkat, merhamet, yufka yüreklilik Hz. Yahya (as)'ın değişmeyen huyu, insanların doğru yolu bulmalarını yürekten istemek onun karakteri idi.
Bu sıfat hemen hemen bütün peygamberlerin ortak özelliğidir. Yüce Allah rahmeti gereği Hz. Peygamber (asv)'e de yumuşak davranma özelliğini vermiştir:
"O vakit Allah'tan bir rahmet ile onlara yumuşak davrandın..." (Al-i İmrân, 3/159)
"...O, size çok düşkün, müminlere karşı çok şefkatlidir, merhametlidir." (Tevbe 9/128).
Demek ki, Hz. Yahya (as) ledünnî/Allah tarafından verilen kalp yumuşaklığına sahipti. Müminler de peygamberlere ait özelliklere uymakla onların yolundan gitmelidirler.
Bu durum, çocuğu küçük yaşta insanlık sevgisiyle donatmayı, hayırhah bir duyguyla yetiştirmeyi; her vesileyle onu kabalıktan, hırçınlıktan, şuna buna eza ve cefa etmekten uzak tutmayı ve devamlı merhamet duygularını geliştirip daha iyiye, daha güzele yönlendirmeyi ilham etmektedir.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Allah, kendi katından yeryüzüne yüz parça rahmetinden sadece biri göndermiştir. Bu yüz parça rahmet konusunu açıklar mısınız?
- Merhametten maraz doğar, sözünü nasıl anlamak gerekir? Merhametin kötü olduğu hangi durumlar var?
- Peygamberimiz Hz. Muhammed (sav)'in örnek hayatı nasıldı; cemiyete davranışı nasıldı, camide, pazarda ve arkadaşlarına karşı nasıl davranıyordu?
- MERHAMET
- Allah, "Biz ona daha çocuk iken hikmet ve katımızdan kalp yumuşaklığı ve ruh temizliği vermiştik." (Meryem, 19/12-14) ayetlerinde geçen özellikleri neden bizim kalplerimize de vermemiş? Bu özelliklere sahip olmak için ne yapmalıyız?
- Daha önce Yahya isminde gerçekten kimse yok muydu?
- Baki ismi caiz mi?
- Kur'an'da cihat nasıl teşvik edilmiştir?
- Dünyada şu an kadınlar mı daha şanslı yoksa erkekler mi?
- Namazı huşu içinde kılmak için ne yapmalıyız?