Kafes tavukçuluğu caiz midir?

Kafes tavukçuluğu caiz midir?
Tarih: 09.04.2021 - 20:00 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Kafes tavukçuluğunda hayvanlar hayatları boyunca sıkışık kafeslerde sıkışık bir şekilde geçiriyorlar, hayvanların kanatlarını dahi açacak yerleri yok, bu sistem caiz midir?
- Yumurtaların büyük çoğunluğu maalesef ki böyle üretiliyor ve organik yumurta bulmak zor ve pahalı. Yumurta çok önemli bir besin, çok iyi bir protein kaynağı, yumurtayı buradan alıp yesek bize de haram olur mu?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Öncelikle ifade edelim ki, yapılan şey hayvanlara eziyet ise, uzmanlar bunun eziyet olduğunu söylüyorlarsa, bu İslam’da caiz değildir. Bu yöntemle elde edilen yumurtayı yemek haram olmaz; çünkü yumurtayı helal kılan nitelikler değişmiyor.

Tavukçuluk veya diğer hayvanların üretilmesi ve yetiştirilmesi, uzmanların kontrolünde yapılıyorsa, burada yetişen helal hayvanların ve helal ürünlerin alınması ve satılması haram olmaz; alınabilir, satılabilir ve yenilebilir.

İslam Dini'nin genel hükümleri, Müslümanlara helal ve tayyip olan gıdaları tüketmelerini salık verir. Bu açıdan gıdaların kendi tabiatlarına uygun olanları ve herhangi bir şekilde bozulmaya uğramamış bulunanları mümkün mertebe tercih edilmelidir.

Birçok alanda olduğu gibi; hayvan besiciliği ya da hayvan ürünleri üretimi konusunda günümüzde verimi artırma gayretiyle farklı uygulamalar gerçekleştirilmektedir. Genel olarak bu uygulamalar; hayvanlara açık bir şekilde zulüm ve işkence boyutuna ulaşırsa, bu durum dinen helal olmaz, haramdır. Zira Hz. Peygamber (asm) Efendimiz "Bu dilsiz hayvanlar(a eziyet etme) konusunda Allah'tan korkunuz.” (Ebu Davud, Cihad, 44, no: 2843) buyurmuştur.

Ancak yapılan muamele doğrudan işkence ve eziyet boyutuna ulaşmıyorsa; hayvanlara kısıtlama ve zulüm noktasına varmayan sıkıntılar verme şeklinde olursa -bu durum tasvip edilmemekle birlikte- bunun haram olduğu söylenemez.

Dolayısıyla; resmiyetteki hükümlere mutabık olarak; hayvanlara doğrudan eziyet ve işkence etmeden, onlardan daha fazla verim almak ve daha fazla üretim yapmak amacıyla yapılan işlemler, hayvanların doğasını ve fıtratını bozacak bir muamele olmadıkça, zulüm boyutuna ulaşmadıkça haram olmaz.

Bununla birlikte tüketim açısından, her Müslüman için tavsiye edilen, imkanları ölçüsünde tabii ve doğal olan ürünleri tercih etmesidir.

Netice itibariyle kafeste hayvan yetiştiriciliği gibi uygulamalar (tasvip edilmemekle birlikte) haram değildir ve bu şekilde üretilen (tavuk, yumurta vb.) gıdaların tüketilmesi de haram olmaz.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Okunma sayısı : 1.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun