Veganlığın dinimizde yeri var mıdır?

Tarih: 30.12.2013 - 12:05 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Vegan birine bunları nasıl açıklayabiliriz?

- Vegan bir tanıdığım hayvanların yaşama haklarına saygı duyduğu için, hiç hayvansal ürünü yemiyor, giymiyor ve kullanmıyor.

- Vejetaryen ile vegan arasındakı fark nedir?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Vejetaryenlık ve veganlığın farkı; vejetaryenlıkta bal ve kimine göre süt ile yumurta tüketilirken; veganlar ise hiçbir hayvansal ürünü kullanmamaktadırlar.

Vejetaryenlerle ilgili verilen bilgilerden bir kısmı şöyledir:

Başlıca Vejetaryen Yaklaşımlar:

Balık Yiyebilen Vejetaryenler (Pesketeryan): Kırmızı ve tavuk eti yenmez, ama süt, süt ürünleri, yumurta ve balık yenebilir.

Kırımızı Et Yemeyen Vejetaryenler (Semi-Vejetaryenler): Sadece hayvansal gıda olarak kırımızı et yenmez. Ama süt, süt ürünleri, yumurta, tavuk ve balık yenebilir.

Yumurta ve Süt Tüketen Vejetaryenler (Lakto-Ovo Vejetaryen): Hayvan eti yenmez, ama süt, süt ürünleri ve yumurta yenebilir.

Yumurta Yemeyen Ama Süt Tüketen Vejetaryenler (Lakto Vejetaryenler): Hayvan eti ve olası bir yaşamı sona erdirme kaygısıyla yumurta da yenmez. Süt ve süt ürünleri yenebilir.

Süt Tüketmeyen Ama Yumurta Yiyen Vejetaryenler (Ovo Vejetaryenler): Hayvan eti, süt ve süt ürünleri yenmez, ama yumurta yenebilir.

Sadece Sebze ve Meyve Yiyen Vejetaryenlar (Vegan): Hayvan eti ve hayvan ürünleri (yumurta, süt ve süt ürünleri) yenmez. Hayvan ürünlerinden giysiler ya da eşyalar kullanılmaz. (Gıda Mühendisi Muhittin YILMAZ, Gidacilar.net)

İster bazı etler yesin, ister hiçbir hayvanın etini yemesinler, fark etmez. 

- Vegan ve vejetaryenlerin beslenme türünün sağlığa zararlı olduğu tespit edilmiştir. Almanya’da yapılan bir araştırma vejetaryenlerin % 26′sında, veganların % 52′sinde, vitamin kullanmayanlarında ise % 90′ında B12 eksikliği ve buna bağlı bazı sağlık sorunları yaşandığını gösteriyor.

- Asıl mesele şudur: Eğer bu Veganlar, Allah’a ve onun gönderdiği kitaplara inanmıyorlarsa, zaten onlarla bu konuyu konuşmak abesle iştigaldir. Çünkü bu takdirde üzerinde konuşulacak bir adalet ölçüsü yoktur. Bu açıdan onlarla öncelikle inanç konuları üzerinde durulması gerekir.

- Eğer bu Veganlar, üç semavi dinden birine inanıyorlarsa, o zaman onlara şunu söylemeyi uygun buluyoruz: Sizin de iman ettiğiniz Allah; Tevrat, İncil ve Kur’an’da “insanlar, hayvanların etini, süt ürünlerini yiyebilirler” diyor. Siz ise bunu kabul etmiyor ve tersini iddia ediyorsunuz. 

Siz bu iddianızla, Allah’ın hayvanlara acımadığını, şefkat göstermediğini, hayvanların hak-hukukuna riayet etmediğini söylemiş oluyorsunuz. Yani, Allah’tan daha merhametli, daha bilgili, daha insaflı olduğunuzu söylemiş oluyorsunuz. Bu safsatanın imanla bağdaşır hiçbir tarafı yoktur. Bundan derhal tövbe etmek gerekir. 

Hz. İbrahim, Hz. Musa, Hz. İsa ve Hz. Muhammed de et yemiştir; ama siz yemiyorsunuz.. Yani siz onlardan daha insancılsınız... Pes doğrusu...

- Allah bir kısım hayvanları etinden, sütünden, derisinden istifade edilmesi için yarattığını belirttiği halde, buna karşı çıkmak, şefkatini Allah’ın şefkatinden daha ileri bir derecede göstermek ciddi bir psikolojik rahatsızlıktır.

- Bu açıdan bakıldığı zaman, et yemeyenler, hem Allah’ın fıtrat kanunlarına, hem uzmanların bildirdiği sağlık kanunlarına, hem de insanların büyük çoğunluğun kabul ettiği beslenme kanunlarına karşı çıkmış oluyorlar.

Konuyla ilgili bazı ayet mealleri şöyledir:

"Göklerde ne var yerde ne varsa, hepsini Allah’ın sizin hizmetinize verdiğini, görünen ve görünmeye nimetlerini size bolca verdiğini görmediniz mi?" (Lokman, 31/20)

"(Allah), göklerdeki her şeyi, yerdeki her şeyi kendi lütfu ile sizin hizmetinize verdi. Elbette bunda düşünen bir toplum için deliller vardır." (Câsiye, 45/13)

"Görmediler mi ki biz onlar için, ellerimizin eseri olan hayvanlar yarattık da onlar bu hayvanlara sahip oluyorlar. Biz o hayvanları kendilerine boyun eğdirdik. Onlardan bir kısmı binekleridir, bir kısmını da yerler. Onlar için bu hayvanlarda (daha pek çok) yararlar ve içecekler vardır. Hâlâ şükretmeyecekler mi?" (Yasin, 36/71–73)

"Allah, size evlerinizi huzur ve dinlenme yeri yaptı. Hayvanların derilerinden gerek göç gününüzde, gerek ikamet gününüzde kolayca taşıyacağınız evler; onların yünlerinden, yapağılarından ve kıllarından bir süreye kadar yararlanacağınız ev eşyası ve geçimlikler meydana getirdi." (Nahl, 16/80)

"Hayvanlarda sizin için elbette bir ibret vardır. Onların içlerindeki sütten size içiririz. Onlarda sizin için daha birçok faydalar da vardır ve onlardan yersiniz de." (Müminûn, 23/21)

"Allah, bir kısmına binesiniz, bir kısmını da yiyesiniz diye sizin için hayvanları yaratandır." (Mümin, 40/79)

"Hayvanları da yarattı. Onlarda sizin için bir ısınma ve birçok faydalar vardır. Hem de onlardan yersiniz." (Nahl,16/5)

İlave bilgi için tıklayınız:

İslamiyet'te et ve hayvansal gıdaları yememe ve helal nimetleri ...

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun