Kadir Suresindeki sayısal mucizeler nelerdir?
- Şöyle bir yazı gördüm, bunlar doğru mu?
Kadir Suresi'ndeki sayısal mucizeyi düşünün:
إنا. ١
أنزلناه ٢
في. ٣
ليلة. ٤
القدر. ٥
وما. ٦
ادراك ٧
ما. ٨
ليلة. ٩
القدر. ١٠
ليلة. ١١
القدر. ١٢
خير. ١٣
من. ١٤
ألف. ١٥
شهر. ١٦
تنزل. ١٧
الملائكة. ١٨
والروح. ١٩
فيها. ٢٠
بإذن. ٢١
ربهم. ٢٢
من. ٢٣
كل. ٢٤
أمر. ٢٥
لام. ٢٦
هي. ٢٧
حتى. ٢٨
مطلع. ٢٩
الفجر. ٣٠
- Kadir Suresi'nin kelime sayısı 30’dur, yani Kuran'ın cüzlerinin sayısı kadar. Harf sayısı ise Kuran-ı Kerim'deki surelerin sayısı olan 114'tür. Surenin 27. kelimesi kadir gecesine işaret eden hiye zamiridir. Kadir Gecesi'nin Ramazan ayının 27. gecesi olduğunu göstermektedir.
- (Kader) kelimesi Surede Sayılar 5-10-12'de tekrarlanmaktadır. Eğer toplarsam. 5+10+12 = 27.
Değerli kardeşimiz,
Soruda geçen tevafuklar gibi başka tevafuklar da vardır.
Kadir suresi, Kuran-ı Kerim’in Mekke’de nazil olan surelerden olup, Mushaf’taki resmi sırası itibarıyla 97 ve iniş sırasına göre ise, Kuran’ın 25. suresidir.
Bu surenin Kuran’la bağlantısını Kuran ve ilgili Kadir Gecesi'nin bilinmesine yardımcı olan ipuçları taşıyan Kuran’a yakışan harika bir suredir.
Değişik konular hakkındaki tevafukları şu şekilde görmek mümkündür:
Surenin İsmiyle İlgili Tevafuklar
Bu kelimenin özellikle iki manası ön plana çıkmıştır. Kadr ile Kader kelimesi aynı manaya gelmekle beraber, filolojik olarak da biri mastar biri ism-i mastardır.
Bu manalardan birincisi: her şeyin her keyfiyetiyle yazılı olduğu Levh-i mahfuzdan yıllık mukadderatın o seneki meleklere verilen görev taksimatıyla ilgilidir.
Birincisi: Kadr kelimesi kader kelimesiyle aynı manaya gelir.
“Muhakkak ki biz her şeyi bir kader / takdirle yaratmışız.” (Kamer, 54/49)
Nitekim Kuran’da,
“Şüphesiz biz Kur’an’ı mübarek bir gecede indirdik. Şüphesiz biz (muhataplarımızı) uyarmaktayız. Hikmet dolu her şey o gecede (meleklere) tevzi ve tevdi edilir.” (Duhan, 44/3-4)
mealindeki ayette de her şeyin yaratılması, inşası, şekli bir ilahi takdir, tayin ve biçimlendirmesiyle vücut giydirildiği bildirilmiştir.
İkincisi: Kadr-u kıymet manasında kullanılır. Manası şöyle olur:
Kadir Gecesi'nde indirilmiş olan Kuran çok kıymetlidir, Kuran gibi eşsiz bir kitabın indirildiği bu gece bin aydan daha faziletlidir, bu geceyi ihya eden insanlar diğerlerinden çok daha üstündür. “Allah’ın kadrini hakkıyla takdir edemediler.” (Enam, 6/91; Zümer, 39/67) mealindeki ayetlerde “Kadir” kelimesi kadr-u kıymet, şeref, makam gibi manalar için kullanılmıştır.
Burada takip ettiğimiz metot tevafuklarla ilgili olduğundan bu tarz açıklamaları kısa kesiyoruz:
Kadir Suresi ve Kadir Gecesi ile İlgili Tevafuklar
a) Kadir suresinde kullanılan hece harflerinin sayısı (Elif-B-T-C-Hâ- Hı- D-Zel-R-Z- S-Ş- Tı- Ayın-F-Kaf- K-L-M- N- He-V-Y): 23’tür. Kuran’ın 23 yılda indirilmiştir.
b) Leyletu’l-Kadr'in Ramazanının 27. Gecesinde olduğunu söyleyen Abdullah b. Abbas, bunun delili olarak da Hz. Peygamberden (asm) naklettiği şu merfu hadisi vermiştir:
“Efendimiz (asm) buyurdu ki: “Kadir suresi (Kitabî kelimeler itibariyle) 30 kelimeden meydana gelmiş ve bu geceye işaret eden (Hiye = O) zamiri de 27. kelime olarak tespit edilmiştir.” (bk. Maverdi, İbn Atıye, Merahu Lebid, ilgili yer).
c) Yine İbn Ab bas’tan gelen bir yoruma göre, “Leyletu’l-kadr” terkibinin dokuz adet harfi vardır ve üç defa tekrarlanmıştır. 3x9=27 eder. (bk. Merahu Lebid, ilgili yer)
d) Kadir suresinin bütün harflerinin sayısı: 114’tür. Bu da Kuran’ın 114 suresine tevafuk etmektedir.
Kadir Gecesinin “Selam” Vasfıyla Tevafuk Emesi
a) “SELAM” kelimesinin -meddi sayılır- ebced değeri: 132=4x33’tür.
b) Bu kelimenin (bu suredeki gibi mansup olmayan şekliyle) Kuran’ın başından buraya kadar ki tekrar sayısı da: 33’tür.
c) Yasin suresinin başında bulunan (sin) harfinin “Selamun kavlen...” (Yasin, 36/58) ayetine kadar ki tekrar sayısı da: 33’tür.
d) Yasin suresinin başındaki “Sin” harfinin mukattaat harfleri içerisindeki tertip sırası: 58’dir ve bu harfin 33. tekrarının yapıldığı ayetin tertip numarası da: 58’dir. Demek ki o sin ile bu sine dikkat çekilmiştir.
e) Kuran’ın başından bu “Selamun kavlen...” (Yasin, 36/58) ayetinin başına kadarki ayetlerin sayısı: 3762=114x33’tür.
f) Allah’ın bir ismi “Selam”dır, Kuran’ın indirildiği Kadir gecesinin bir vasfı. “Selam”dır, Kuran’a tâbi olanların son ikamet yeri “Daru’s-Selam”dır,
g) Hz. Peygamber efendimiz (asm) her namazın sonunu “Selam” ile taçlandırmış ve ardından da “Allahumme Ente’s-Selam ve Minke’s-Selam” şeklindeki selam duasını okumuştur.
h) Selam kelimesinin Kadir suresinde tekrar edilen harf sayısı (S=1, L=17 M=8): 26’dır. Ardışık sayı sistemine göre 1’den 26’a kadaraki sayıların toplamı: 351 olup Kuran kelimesinin ebced değeridir.
ı) Muaz b. Cebel’in bildirdiğine göre Peygamber efendimiz şöyle buyurdu:
“Cennet halkı, bedenleri tüysüz, çeneleri sakalsız (saçları kıvırcık), gözleri sürmeli, 33 yaşında (Tuhfetu’l-ahvezi, 7/215) oldukları hâlde cennete giderler.” (Tirmizi, no: 2545)
j) Bu hadisin manasını teyit eden amme suresinde yer alan “O kadınlar ergenliğe yeni ayak basmış yaşıt olan bakirelerdir.” (Nebe, 78/33) mealindeki ayettir. Burada bütün o kadınların yaşıt oldukları ifade edilirken, yukarıdaki hadis-i şerifte açıkça “cennet halkının 33 yaşında olacağına” dair verdiği bilgiye tevafuk etmek sırrıyla ayetin tertip numarası da: 33 olarak belirlenmiştir.
k) Burada zikredilen kelimeler gibi, “İslam” kelimesinin ebced değeri de: 132=4x33’tür.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Kadir gecesinin ramazan ayının yarısından sonra olacağını bildiren hadis var mı?
- İslami açıdan nümeroloji, sayılar bilimi var mıdır?
- Sen nereden bileceksin, anlamındaki ayetler ne ifade eder?
- Kuran’da 7 mucizesi var mı?
- Ebced, Hevvez, Hutti ve Rastgelelik
- Kadir Gecesi'nin alameti var mı, ramazanın ilk gününe göre değişir mi?
- Kuran-ı Kerim'de sayıların önemi var mıdır?
- Neden Berat Gecesi Denilmiş?
- Kadir Gecesi belirli bir zaman ise, neden sürekli değişkenlik gösteriyor?
- Teşrik tekbirleri 23, İhlas 1000?