Kadın, erkek sporları ve ağır işler yapabilir mi?
- Kadının, erkeklerle daha çok bağdaşan ve fiziki güçle fazlaca bağlantılı sporlara yönelmesini mekruh gören alimler haklı mıdır?
- Ayrıca kadınların, erkeklerle daha çok bağdaşan ve fiziksel güçle fazlaca alakalı sporlara yönelmeleri tarihte bazı alimlerce mekruh görülmüş. Eski zamanlardan beri kadınların ağır mesleklerde çalışmasına, fıtratına aykırı olduğu için izin verilmezken, ağır direnç antrenmanları (halter kaldırma, dambıl, şınav, dövüş vs.) yapması caiz olarak görülebilir mi?
- Eğer gelişimi için caiz görülürse, kadın bu gelişimi ağır mesleklerde de kazanamaz mı?
- Çünkü kadın fıtratına aykırı olduğu için ağır mesleklerdense daha çok hekimliğe, öğretmenliğe ve ev hanımlığına yöneltilmişler.
- Bazı sebepler: O sporun erkek fıtratına uygun olması, kadını koruma vazifesinin kadında değil erkekte olması ve bu yüzden Allah'ın fiziksel gücü erkeklere vermesi ve kadınlardan evde oturmalarının istenmesi, kadınların erkekleşme tehlikesi, fiziksel güçle fazlaca bağlantılı olan sporların daha çok cihad gayesiyle yapılması ve kadına cihadın farz olmaması, kadının bu sporlarla fiziki güç elde etmeye çalışmasının aile içi ilişkileri ve kocanın karısını koruma hissiyatını zedeleyebileceği.
Değerli kardeşimiz,
Kadın tesettürlü olacak, erkeklerle ihtilat (bir arada arkadaşlık, konuşup gülüp eğlenmek…) ve halvet (baş başa kalma) olmayacak.
Bunlara riayet ederek kadın da gücünün yettiği ve ihtiyaç duyduğu / duyulan ve meşru olan her işi yapabilir.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Kadınlar meslek seçiminde nelere dikkat etmeli?
- Allah kadını neden aptal ve zayıf yaratıyor?
- Evde kadın erkek rolleri birbirine karışıyor, ne tavsiye edersiniz?
- Peygamberimiz (asm) döneminde kadınlardan başı açık olan var mıydı?
- Bayan neden dört erkekle evlenemiyor? Erkeğe, dört hanıma kadar evlenmeye ruhsat verilmesine rağmen, bayanın neden böyle bir hakkı yok?
- Bir kadının, erkeklerin de olduğu bir ortamda şiir okuması doğru mudur?
- Kadının devlet başkanı, hakim ve vali olması ile ilgili, 'Bir kavmin başına kadın hükümdar gelirse, o kavim helak olmaya mahkumdur.' şeklinde bir hadis-i şerif var mıdır?
- FEMİNİZM VE KADIN
- Kadınların sokağa çıkması caiz midir?
- Hangi şartlara göre bir erkek hoca, kadın veya kadınlara ders verebilir?