İsrailoğullarının Hz. Musa'ya avret yeri olmadığı için, eziyet ettikleri rivayet ediliyor, doğru mudur?
Değerli kardeşimiz,
"Ey iman edenler! Sakın Musa'ya eziyet verenler gibi olmayın. Nihayet Allah onu, onların söylediklerinden beri tutmuştur. O, Allah'ın katında değerli bir kişiydi." (Ahzab, 33/69)
Hz. Musa'ya Verilen Eziyet:
«Ey iman edenler! Musa'ya eziyet verenler gibi olmayın.» ayeti, bir görüşe göre Zeyneb binti Cahş hadisesinde konuşanlar hakkında nazil olmuştur. Onların konuşmaları Allah Rasûlü'ne eziyet veriyordu. Cenab-ı Hak, Musa'yı onların sözünden veya onların dediklerinden tebrie etti. Onları, Hz. Musa'ya isnad ettiklerinde yalancı çıkardı. Hz. Zeyneb hususunda Rasûlullah'a nisbet edilen durumlarda o nisbeti yapanları yalancı çıkardı.
Kurtubi şöyle der:
«Cenab-ı Hak münafıklar ve Rasûlullah ile müminlere eziyet veren kâfirlerden bahsettikten sonra, Rasûlullah'a eziyet vermekten bizleri sakındırdı. Peygamberleri Hz. Musa'ya eziyet verdikleri hususlarda Beni İsrail'e benzememelerini emretti.»
Allah Rasûlü'ne ve Musa'ya yapılan eziyetler hususunda ihtilaf vardır. Nakkaş, «Hz. Muhammed'e yapılan eziyet, 'Zeyd Muhammed'in oğludur.' demeleriydi.» der.
Ebu Vail «Rasûlullah'a yaptıkları eziyetten maksat Peygamber'in bir ganimet malını taksim esnasında ensardan birisinin, 'Bu taksimatta Allah'ın rızası kastedilmedi.' demesidir. Bu durum Hz. Peygambere söylenildi. Hz. Peygamber 'Allah Musa'ya merhamet etsin. O'na bundan daha fazla eziyet edildiği halde o sabretti.' demiştir.»
Hz. Musa'ya yapılan eziyete gelince, bu Ebu Hureyre'nin Rasûlullah'tan rivayet ettiği şu hadiste belirtilmiştir:
«İsrailoğulları çıplak olarak yıkanıyorlardı. Hz. Musa da çok utangaç olduğundan dolayı bedenini örter, gizlerdi. Bir grup 'Hz. Musa'nın yumurtalıklarında şiş vardır.' dedi. Bir grup 'Bedeninde alacalık vardır.', bir grup 'Başka bir hastalık var ki, kendisini bu kadar koruyor.' dediler.»
«Bir gün Hz. Musa, Şam arazisinde bulunan bir çeşmede yıkanmak üzere gitti. Elbisesini bir taş üzerine koydu. Taş onun elbisesini kaçırdı. Musa çıplak olarak taşın arkasına düşerek 'Ey taş, benim elbisemi ver, ey taş benim elbisemi ver!' diye bağırdı. Taş, İsrailoğulları'ndan bir cemaatin huzuruna kadar gelip durdu. Onlar Hz. Musa'nın bedenine baktılar ki o, yaradılış bakımından insanların en güzellerinden ve suret bakımından da insanların en mutedilidir. Onda söylenen hastalıklardan hiçbiri yoktur. İşte Cenab-ı Hak 'Allah onu dediklerinden tebrie etti.' buyuruyor.»
Hadisi Buhari ve Müslim bilmânâ rivayet etmişlerdir.
Ayet metnindeki «vecih» kelimesi "büyük" demektir. Araplar bu lâfzı büyük ve derecesi yüksek olan kimseler için kullanırlar. Rivayete göre Hz. Musa, Cenab-ı Hakk'tan bir şey istediğinde Allah onu verirdi.
(bk. Ali Arslan, Büyük Kur’an Tefsiri, Arslan Yayınları: 13/272-273.)
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- YED-İ BEYZÂ
- Hacerü'l-Esved'in özelliği nedir ve tarihi seyri nasıldır?
- Peygamberimize makâm-ı mahmûdun vadedilmesi hakkında geniş bilgi verir misiniz?
- Hz. Musa’ya “Rabbin hiç uyur mu?” şeklinde bir soru sorulmuş mudur?
- "İnsanlar hep bayılacaklar; ilk kalkan ben olacağım…" hadisini açıklar mısınız?
- Mezheb ve meşreb ne demektir?
- Tevrat ile hükmeden peygamberlere vahiy gelmiş mi ve mucize göstermişler mi?
- Topluluk içinde ayrıcalıklı bir durumda bulunmaktan hoşlanmam sözü hadis mi?
- MAKÂM-I İBRAHÎM
- Hz. Ebu Bekir (ra)'in hayatı ve şahsiyeti hakkında detaylı bir bilgi verir misiniz?