İnsanın iradesi veya kimyası günaha neden sevaptan daha çok meyilli?

Tarih: 30.01.2015 - 10:51 | Güncelleme:

Soru Detayı

- İnsanoğlunun bir kısmı Habil gibi doğruyu, bir kısmı da Kabil gibi yanlışı seçtiler. Bu zamandan itibaren; savaşanlar, öldürenler, kıskananlar, caniler, sapıklar vs. sanki iyilerden oran olarak daha çok, yani cehennemlik daha fazla gibi. Uyarı için peygamberler gelmesine rağmen ısrarla nefislerine uydular. Sorum şu ki:
- Acaba insanın cüz-i ihtiyari iradesi veya kimyası günaha neden sevaptan daha çok meyilli?
- Haşa sanki insan şeytanın kandırmacalarına kanmaya pek elverişli bir yapıda; çünkü kötü insan çok?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

İnsana iyilik ve kötülüğü kavrayıp bunlardan birini seçme yeteneği verilmiştir; bu sebeple insan kendini sorumlu kılmaya yetecek bir özgürlüğe sahiptir. Olayları gözlemlemesi ve değerlendirmesi için ona göz, kulak ve kalp (akıl) verilmiş, kendisine doğru yol gösterilmiş, böylece değerlerin bilincine varmasını ve onlardan ahlak kanununun buyurduklarını, aynı zamanda son tahlilde kendisinin de iyiliğine olanları seçmesini sağlayacak şekilde donatılmıştır.

İnsanın böyle bir görevle yükümlü olması, bu önemli emaneti yüklenmiş bulunması, onun yeryüzündeki varlığının temel anlamlarından birini ifade eder.

Bu görevi yerine getirme sürecinde aşması gereken en önemli engel yine insanın kendisidir. Çünkü onun imtihan varlığı olmasının bir gereği olarak nankörlük, geçici hazlara düşkünlük, cimrilik, umutsuzluk, unutkanlık, böbürlenme, acelecilik, gerçeğe karşı direnme, inkarcılık gibi zaafları bulunmakta olup, ahlaki gelişim sürecinde bu zaaflarını yenmeyi öğrenmelidir.

Özünde en güzel şekilde yaratılan insan, bunu başaramadığı zaman aşağıların aşağısına düşmeye mahkumdur.

"Ben nefsimi temize çıkarmam, çünkü Rabbimin merhamet ettiği hariç, nefis aşırı derecede kötülüğü emreder. Şüphesiz Rabbim çok bağışlayandır, çok merhamet edendir." dedi. ﴾Yusuf, 12/53﴿

İlave bilgi için tıklayınız:

"Doğrusu, ben nefsimi temize çıkarmam...
Allah, nefsi neden bu kadar asi, şerre meyilli ve şiddetle...

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kategori:
Okunma sayısı : 1.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun