İnsanın bu dünyada yaptığı beddua ve kötülüklerin kendisini bulacağı kesin midir? Örneğin başkasına bela okuyup beddua edildiğinde, bunların eden kişiye döneceğini duymuştum...
Değerli kardeşimiz,
Bu konuda şöyle bir hadis bulunmaktadır.
"Kınamayınız, kınadığınız şey başınıza gelmedikçe ölmezsiniz." (bk. Tirmizi, Kıyamet, 53, no: 2507; Beyhaki, Şuabu'l-İman, 5/315, no: 2778; Keşfu'l-Hafa, 2/265)
Peygamber Efendimiz (asv) "Bir mü'mine lânet (beddua) etmenin, onu öldürmek gibi olduğunu." bildirir. (Buhârî, edep 44) Ayrıca "Yapılan bir lânetin (bedduanın) yerine vardığında, haksız yere yapıldıgını görünce sahibine döneceğini." haber verir. (Tirmizî, birr 48; Ebû Dâvûd, edep 45)
Demek ki insan bu dünyada başkasını tenkid etmek veya ona beddua etmenin neticesi olarak musibete uğrar. Fakat bu musibetin nasıl tecelli edeceğini Allah bilir. Ayrıca kişi tövbe etmişse veya Allah rızası için bir hayırda bulunmuşsa, bu sadakaları da belayı defedebilir.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- İyi bir insanın kötü birisine beddua etmesinin günahı var mı?
- İnsanların hatalarını yüzüne söylemek veya arkasından konuşmak günah mıdır? Kınama ile ilgili hadis var mıdır?
- "Men dakka, dukka" şeklinde bir hadis-i şerif var mıdır, anlamı nedir?
- Ta'n etmek ne demektir, bu konuda Hadis var mıdır?
- Anne ya da baba, haksız oldukları hâlde, bir konuda çocuklarına beddua ederlerse kabul olunur mu?
- Is it certain that the curses a person utters and evil deeds he commits will return to him in this world? For instance, I have heard that when a person curses/damns another person, it will return to him.
- "Hakkımda ne düşünüyorsan, on katı senin başına gelsin." demek beddua mı olur?
- Büyük konuşma, diye bir şey var mıdır? Büyük konuşunca başına gelir, derler. Bunun İslam'da bir açıklaması var mıdır?
- Biri haksız yere başka birine beddua ederse bu beddua tutar mı?
- "Kim bir kardeşini, bir günah sebebi ile ayıplarsa, o günahı işlemedikçe o kimse ölmez." anlamına gelen hadisini açıklar mısınız?