BEDDUA VE LANET
"Allah belânı versin", "tepe tepe üstüne gidesin" "gidişin olur, dönüşün olmaz" gibi kötü sözler söyleniyor. Bunların hükmü nedir? Böyle şeylere alışık birisi bundan nasıl vazgeçirilir?
Söylenen için fısk ve günah sözlerdir. Söylenene, hak etmemişse herhangi bir zarar yoktur.
Rasûlüllah Efendimiz: "Ben lânetçi olarak gönderilmedim." (Müslim, birr 87) Buyurur. Bir mü`mine lânet (Beddua) etmenin, onu öldürmek gibi olduğunu bildirir. (Buhârî, edep 44) Yapılan bir lânetin (bedduanın) yerine vardığında haksız yere yapıldıgını görünce sahibine döneceğini haber verir. (Tirmizî, birr 48; Ebû Dâvûd, edep 45) Sözünü ettiğiniz kişiye bunların hatırlatılması, yapılacakların en önemli olanıdır sanırız.
BENZER SORULAR
- Biri haksız yere başka birine beddua ederse bu beddua tutar mı?
- İyi bir insanın kötü birisine beddua etmesinin günahı var mı?
- Zararı dokunan kişiden küsmek ve ona beddu etmek caiz mi? Yaptığı kötülüğün aklımdan çıkması için ne yapmam gerekir?
- "Benim hakkımda ne düşünüyosanız, ne yapmak istiyosanız on katı senin de başına gelsin" dersek beddua etmiş olur muyuz?
- İnsanın bu dünyada yaptığı beddua ve kötülüklerin kendisini bulacağı kesin midir? Örneğin başkasına bela okuyup beddua edildiğinde, bunların eden kişiye döneceğini duymuştum...
- Beddua eden kimseye beddua ile karşılık vermek hakkında bilgi verir misiniz?
- Anne ya da baba, haksız oldukları hâlde, bir konuda çocuklarına beddua ederlerse kabul olunur mu?
- Münafıklara lanet etmek caiz midir?
- Peygamberimiz (asv), "Ey anası seni doğurmayasıca Ömer,.." diye beddua etmiş midir?
- Harama girmemize sebep olan insanlara beddua etmek caiz mi? Haram manzaralar yüzünden o tip giyinen kızlara beddua ettiğim oluyor. Onlara hayır dua etmek istiyorum, ancak harama bakma yüzünden ben cehenneme girebilirim ve dayanamıyorum...