İmama sonradan yetişmiş bir kimse, imam sağa selam verdikten sonra ayağa kalkıp namaza devam edecek olsa, bu esnada imam da sehiv secdesi yapsa, mesbuk olan kimse nasıl hareket eder?
Değerli kardeşimiz,
Mesbuk Olan Kimse, Yanılma Secdesinde İmama Uyar Mı?
Fukahanın ittifakıyla, mesbuk namaz sonunda imama yanılma secdesinde uyar, imam selâm verince o kalkıp yetişemediği kısmı tamamlar; artık namaz sonunda yanılma secdesini tekrarlamaz. (Fetâvâ-yi Hindiyye - İbn Âbidin.)
Lâhik olan, imamla birlikte yanılma secdesi yapsa bile, yine de namazın sonunda kendisinin yanılma secdesi yapması gerekir. İmamla beraber yaptığı secdeye itibar edilmez.
Mesbuk ise, imam selâm verir vermez kalkmaz, biraz bekleyip imamın yanılma secdesi yapıp yapmıyacağına dikkat eder, öylece kalkar. (El-Muhit / Radıyüddin Serahsi - Şerh-u Fethi'l-Kadir.)
Şayet imam yanılma secdesi yapmadan mesbuk ayağa kalkıp yetişemediği rek'atleri kılmaya başlar, bu arada imam yanılma secdesi yaparsa, o takdirde mesbuk namaz sonunda bunu yerine getirir. Mesbuk başladığı rek'ati secdeyle bağlamamışsa, çoğu fukahaya göre dönüp imamla birlikte yanılma secdesini yerine getirir. Sonra kalkıp imama yetişmediği kısımları yeniden tamamlar.
Bu durumda dönüp imama uymayacak olursa, namazı yine de câizdir. Ancak namaz sonunda yanılma secdesi yapması vâcibdir. Bu, istihsan kaidesine göre verilen bir cevazdır.
Mesbuk başladığı rek'ati secdeyle bağladıktan sonra dönüp yanılma secdesinde imama uyacak olursa, namazı bozulur, yeniden kılması gerekir. (Siracül-vehhac / Helvani.)
Korku namazında imam yanılır da yanılma secdesi yapacak olursa, ikinci taife ona uyar, birinci taife ise, namazı tamamladıktan sonra Yanılma Secdesi yapar. (Bahrirâik / İbn Nüceym.)
Lâhik, kaza edeceği kısımda yanılma secdesi yapmaz, mesbuk ise yapar. Mesbuk'un imamı yanıldığı halde yanılma secdesi yapmaz, sonra mesbuk yetişemediği kısmı kılarken kendisi de yanılırsa bu ikisi için iki secde yeter.
İmam namazda yanıldıktan sonra abdesti bozulur da yerine mesbuk olan birini geçirir, o da namazı tamamlar ancak selâm vermez, belki namazın başlangıcında imama uyan birini yerine geçirir, o selâm verip yanılma secdesi yaparken mesbuk ona uyarak yanılma secdesi yapar; sonra kalkıp yetişemediği kısmı tamamlar. (El-Muhit / Radıyüddin Serahsi.)
(Celal Yıldırım, Kaynaklarıyla İslam Fıkhı, Uysal Kitabevi: 1/427-428)
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- İmam selam verdikten sonra gelenler, mesbuk olan kişiye uyabilir mi? Mesbuk olan kişiye namazda tabi olmak caiz midir?
- Dört rekatlı bir namazda, imamın beşinci rekata kalkması halinde cemaat nasıl hareket etmelidir?
- Dört rekatlı namazda, imama birinci rekattan sonraki rekatlarda (üçüncü rekatta) yetişen kimse (mesbuk) namazı nasıl tamamlar?
- Cemaatle namaz kılarken mesela 2. rekatına yada 3. rekatında imama yetişirsek namazı nasıl tamamlarız?
- Cemaatle kılınan bir namazın ikinci rekatına yetişen biri, hoca selam verdikten sonra namazını tamamlamak için kalktığında, kıyamda subhanekeyi okur mu?
- Cemaate sonradan yetişen kişi namazını nasıl tamamlar; zammı sureleri okur mu?
- İmamın Arkasında Namaz Kılanların Riayet Etmesi Gereken Hususlar Nelerdir?
- MESBÛK
- Ramazan ayında cemaatle kılınan vitir namazına geç yetişen ne yapmalıdır?
- Vitir namazında veya herhangi bir namaz kılarken, kaçıncı rekatta olduğunu unutan kişi namazı nasıl tamamlar?