İmam namaza durunca, sünnet kılan sadece tahiyyatü okusa yeterli olur mu?
- İmam namaz durunca, sünnetin salli, barik, rabbena, rabbenağfirli dualarını okumak mı, yoksa okumadan selam vermek mi daha uygun?
- Babam şu manada bir sual sordu: Bizim camide farzdan önceki sünnetleri imam ve cemaat biraz hızlıca kılıp hemen farza başlıyorlar. Onlar farza durdukları zaman ben sünnetin 4. rekatının ettahiyyatü'sünü okuyor oluyorum. Bu durumda salli, barik, rabbena, rabbenağfirli dualarını da okuduktan sonra mı cemaate katılayım?
- Yoksa CEMAATE DAHA ERKEN DAHİL OLMAK ADINA bu 4 duadan hiçbirini okumadan veya bir ya da birkaçını okumadan selam verip hemen imama uymam daha mı uygun?
Değerli kardeşimiz,
İmam namaza durunca, sünnet kılan sadece tahiyyatü okusa ve selam verse yeterli olur, kıldığı sünnet namaz geçerlidir.
Farzların, vitir namazının ve müekked sünnetlerin son oturuşlarında, gayri müekked sünnetler ile diğer nafile namazların her oturuşunda tahiyyattan sonra Hz. Peygamber (asm) Efendimize selatü selam getirmek (salli, barik dualarını okumak) sünnettir. Bu duaların terkedilmesi durumunda namaz sahih / geçerli olur. Ancak mazeretsiz terk edilmeleri günah değilse de uygun olmaz.
Bu itibarla sünnet namazın son rekatında olan bir kimse, cemaatle kılınacak farz namazın ilk rekatını kaçırmayacaksa, salli ve barik dualarını okuması, eğer ilk rekatı kaçırma endişesi varsa, okumadan selam verip cemaate yetişmesi daha uygun olur.
Bununla birlikte Şafii mezhebine göre, teşehhüdden sonra salavat getirmeyi terk etmek sehiv secdesi gerektireceğinden, Şafi olan kimsenin salavat getirmeyi terk etmemesi gerekir.
Ayrıca şu hususa da dikkatinizi çekmek isteriz ki tüm cemaatin ve imamın namazı hızlıca kılıp, babanızın normal kılıyor olması çok mümkün gözükmemektedir.
Bu itibarla babanız, namazını aşırı yavaş kılmayıp cemaatle birlikte tamamlamaya gayret göstermelidir. Böyle yaparsa sünnetten feragat etmesi söz konusu olmayacaktır.
İlave bilgi için tıklayınız:
- Cemaate yetişmek için tek başına kıldığı farzı veya ilk sünneti ...
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Seferî olan imam, mukim olan cemaate farzı dört rekat olarak kıldırabilir mi?
- Farz namazı kılan birisi, cemaate uyabilir mi?
- Namazın son oturuşunda okunan dualardan sonra ayet ve hadislerde geçen dualardan da ilaveten okuyabilir miyiz?
- Diş taşları abdest ve gusle engel midir?
- Necasetin hangisinde olduğu bilinmiyorsa, hüküm nedir?
- Allah şahidim olsun, şu işim olursa her gün Yasin okuyacağım demek yemin midir?
- Sabah, akşam ve yatsı namazlarında duaları sesli okunur mu?
- Neden ikindinin ve yatsının ilk sünnetinin ilk oturuşunda Salli ve Barik dualarını okuyoruz?
- Sabah, akşam ve yatsı namazlarında duaları (sübhaneke, tahiyyat, salli, barik ve rabbena) açıktan okuyabilir miyiz?
- Tahiyyat duasından sonra okunan salavatlar farklı mıdır?