Tahiyyat duasından sonra okunan salavatlar farklı mıdır?
- Dört mezhebe göre Tahiyyat duasından sonra okunan salavatlar farklı mıdır?
- Metinlerini ve hükümlerini yazar mısınız?
- Bu farklılık neden kaynaklanıyor, bir mezhebe göre okunan salavat duaları başka mezhebe göre okunmaz mı, Hanefi’de sünnet olup, Şafii’de nasıl farz olabiliyor?
Değerli kardeşimiz,
Peygamber Efendimize (asm) getirilen salavatın şekillerinden bazıları şöyledir:
اَللّٰهُمَّ صَلِّى عَلٰى مُحَمَّدٍ وَ عَلٰى اٰلِ مُحَمَّدٍ كَمَا صَلَّيْتَ عَلٰى اِبْرَاهِيمَ وَعَلٰى اٰلِ اِبْرَاهِيمَ اِنَّكَ حَمِيدٌ مَجِيدٌ
اَللّٰهُمَّ بَارِكْ عَلٰى مُحَمَّدٍ وَ عَلٰى اٰلِ مُحَمَّدٍ كَمَا بَارَكْتَ عَلٰى اِبْرَاهِيمَ وعَلٰى اٰلِ اِبْرَاهِيمَ اِنَّكَ حَمِيدٌ مَجِيدٌ
"Allâhumme salli alâ Muhammedin ve alâ âli Muhammedin kemâ salleyte alâ İbrâhîme ve alâ âli İbrâhîme inneke hamîdun mecîd. Allâhumme bârik alâ Muhammedin ve alâ âli Muhammedin kemâ bârakte alâ İbrâhîme ve alâ âli İbrâhîme inneke hamîdun mecîd."
"Allah'ım! İbrahim'e ve ailesine rahmet ve mağfiret eylediğin gibi, Muhammed'e ve ailesine de rahmet ve mağfiret eyle. Doğrusu sen, övgüye en layık olansın, yücesin. Allahım! İbrahim'e ve ailesine hayır ve bereketler ihsan ettiğin gibi, Muhammed'e ve ailesine de hayır ve bereketler ihsan eyle. Doğrusu sen, övgüye en layık olansın, yücesin." (Buhari, Enbiya, 10)
Ebu Mes'ud el-Bedri’den;
Biz Sa`d İbnu Ubade`nin meclisinde otururken Resulullah (asm) yanımıza geldi. Kendisine, Beşir İbnu Sa`d: "Ey Allah`ın Resulü! Bize Allah Teala Hazretleri, sana salat okumamızı emretti. Sana nasıl salat okuyabiliriz?" diye sordu. Efendimiz şu cevabı verdi:
Şöyle söyleyin; Allahümme salli ala Muhammedin ve ala al-i Muhammed, kema salleyte ala İbrahime ve barik ala Muhammedin ve ala al-i Muhammedin kema barekte ala al-i İbrahime inneke hamidun mecid.
Allah`ım! Muhammed`e ve Muhammed`in aline rahmet kıl tıpkı İbrahim`e rahmet kıldığın gibi. Muhammed`i ve Muhammed`in alini mübarek kıl. Tıpkı İbrahim`in alini mübarek kıldığın gibi."
(Resulullah ilaveten şunu söyledi): Selam da bildiğiniz gibi olacak.
Ebu Humeyd es-Saidi (ra)`den gelen bir rivayet şöyle:
Sahabiler sordular: "Ey Allah`ın Resulü sana nasıl salat okuyalım?
Resulullah (asm): Şöyle söyleyin, dedi: Allahümme salli ala Muhammedin ve ala ezvacihi ve zürriyyetihi kema salleyte ala İbrahime ve barik ala Muhammedin ve ala ezvacihi ve zürriyyetihi kema bârekte ala İbrahime inneke hamidun mecid.
Allahım! Muhammed`i zevcelerine ve zürriyetine rahmet kıl, tıpkı İbrahim`e rahmet kıldığın gibi, Muhammed`i zevcelerini ve zürriyetini mübarek kıl, tıpkı İbrahim`i mübarek kıldığın gibi. Sen övülmeye layıksın, şerefi yücesin.
Ka`b İbnu Ucre`den gelen bir rivayet de şöyle: "Resulullah (sav) yanımıza gelmişti: Ey Allah`ın Resulü, dedik, sana nasıl selam vereceğimizi öğrendik. Ama, sana nasıl salat okuyacağız (bilmiyoruz).
Şöyle söyleyin, dedi: Allahümme salli ala Muhammed`in ve ala al-i Muhammedin kema salleyte ala İbrahime inneke hamidun mecid. Allahümme barik ala Muhammedin ve ala al-i Muhammed, kema barekte ala ali İbrahime inneke hamidun mecid.(1)
Namazda salli barik dualarını okumanın hükmünün farklı olmasındaki sebep ise, farklı zamanlarda, farklı sahabelerin sorularına verilen farklı cevaplar olmasıdır.
Ancak ortak nokta ise hepsinde de, duayı ifade eden salavat sözcüklerinin var olmasıdır.
İlave bilgi için tıklayınız:
- Namazın ilk oturuşunda salli-barik duasını okumanın hükmü nedir...
- Neden ikindinin ve yatsının ilk sünnetinin ilk oturuşunda salli-barik ...
- Salli - Barik duaları namazda neden okunur? Hz. Muhammed ...
- Peygamber Efendimiz kendisi namazda salli-barik dualarını ...
- Namazlarımızın sonunda "Salli Barik"leri okurken, niçin diğer ...
Dipnolart:
1) Buhari, Daavat 33, Enbiya 8; Müslim, Salat 65, 66, 69 (406, 407); Muvatta, Kasru's-Salat 66, 67, (1, 165, 166); Tirmizi, Tefsir, Ahzab, (3218), Vitr, 20, (483); Ebu Davud, Salat 183, (976, 979, 980, 981); Nesai, Sehv 49, 51, 54 (3, 45, 46, 47, 49); bk. Namaz içerisinde okunacak dua ve zikirler. Ebu Abdulmümin, 46-51.
2) bk. Abdurrahman Ceziri. Dört mezhebe göre islam fıkhı- I, Çağrı yayınları. 7. Baskı. İstanbul. 1993. 317 vd.; Zuhayli, İslam Fıkhı Ansiklopedisi. 1 / 524 vd.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Namazlarda okuduğumuz salavatların kökeni neye dayanır, ilk kim okumuştur?
- Peygamberimiz ahirette kendisine salavat getirenleri nasıl tanıyacaktır?
- Namaz içinde okumuş olduğumuz salavat-ı şerifeler normal salavat-ı şerife okumuş yerine geçer mi? Efendimiz (asm)'ın buyurduğu, "Bana çokça salavat getiriniz." sözünü yerine getirebilmemiz için günde en az ne kadar salavat-ı şerife getirmemiz gerekir?
- Namazda teşehhüde oturmak nasıl olur; teşehhüde otururken hangi dualar okunur?
- Salavat duaları ve anlamları nedir? Bütün salavat dualarını ve anlamlarını yazar mısınız?
- Tesiri yüz bin, yüz milyon olan salavatlar hakkında bilgi alabilir miyim?
- Sünnetle Yaşamak- 94. GÜN
- NAMAZIN SÜNNETLERİ
- Her Hafta Bir Dua- 23.Hafta
- SALVELE