İmam-ı Rabbani, bidat sahipleriyle sohbet etmek, kâfirlerle arkadaşlık etmekten daha zararlıdır, demiş midir?
- Bidat ehli olmak kafir olmaktan daha mı kötüdür?
Değerli kardeşimiz,
Bidat ehli iki kısımdır.
Bir kısmı imanı olduğu halde Ehl-i sünnt ve’l-cemaaete muhalif bir düşüncede olanlardır. Ehl-i bidat kabul edilmelerine rağmen, alimler tarafından Şia ve Mutezilelerin bir kısmının mümin olarak kabul edilmeleri, bunun açık göstergesidir.
İkinci kısım, tamamen dinden çıkıp küfre giren ehl-i bidattır ki İmam-ı Rabbani Hazretleri 54. Mektupta bunlardan söz etmektedir.
Dikkat edilirse orada “sahabeye buğz eden söz konusu ehl-i bidatın -ayetin delaletiyle- kâfir olduklarına” işaret etmiştir. (bk. Arapça Mektubat, 1/97).
Bu tür ehl-i bidatın normal kâfirlerden daha zararlı olmalarının sebebi, görünürde bunların kâfir değil, -münafıklar gibi- mümin olarak bilinmeleridir. Münafıkların kâfirlerden daha zararlı oldukları bilinen bir gerçektir. Çünkü kâfir açık düşman olarak ortada olduğu için, onun şerrinden korunmak kolaydır. İkiyüzlü münafıklar ile bir kısım ehl-i bitatın küfrü açık olmadığı için her zaman kaleyi içten fethetme planları olabilir. Kurt gövdenin içine girmişse, artık onun tedavisi çok zordur.
İmam-ı Rabbanî Hazretlerinin Mektubun sonlarında “Bunların fitne-fesatlarından söz etmemizin gayesi, sizlerin meclis-i şerifinize sızmalarına ve mahfel-i münifinizde (yüksek huzurunuzda) itibar görmelerine fırsat verilmemesidir.” (bk. a.g.e, 1/98) manasına gelen ifadeleri, bu söylediklerimizin doğruluğunun bir garantisidir.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- İmam-ı rabbani, bidat sahipleriyle sohbet etmek, kafirlerle arkadaşlık etmekten daha zararlıdır, demiş midir? Bidat ehli olmak kafir olmaktan daha mı kötüdür?
- İman hakikatlerinin açılması, binler kerametten üstün müdür?
- "Ümmetime cehennemin sıcaklığı, hamam sıcağı gibi olacaktır." hadisi sahih midir? İmam-ı Rabbani Hazretleri küfür pisliği olmayan müminlerin, günahkâr olsa da cehenneme hiç girmeyeceğini söylemiş midir?
- Kabe, Hz. Muhammed’den üstün müdür?
- İmam-ı Şafii, kelam ilmine karşı mıdır?
- Bidat ehlinden şehid olur mu?
- Eski Ehl-i Sünnet alimleri günümüz alimlerinden daha mı çok bilgiliydi?
- Ehl-i Fetret hangi konularda sorumlu tutulmazlar, kul hakkında sorumlulukları var mıdır?
- 16. İmam-ı Azam Hazretleri “Allah göktedir.” demiş midir
- EHL-İ SÜNNET