İçine gül, lavanta gibi yağlardan katılmış su ile abdest ve gusül almanın bir sakıncası var mıdır?
Değerli kardeşimiz,
Söz konusu maddeler, temiz olmayan bir unsuru içermiyorsa ve suyun rengi, tadı ve kokusu da değişmiyorsa, dört mezhebe göre bunların karıştığı bu suyla küçük ve büyük abdest alınabilir.
Eğer suyun bu üç özelliğinden biri veya hepsi de suyun zorunlu olarak geçtiği yerde bulunan toprak, bitki vb. temiz bir maddeden dolayı değişirse, bu da insanın iradesi dışında ve de korunması mümkün olmadığı veya çok zor olduğu için, bu su da hem pak hem paklayıcıdır.
Eğer soruda yer aldığı gibi, insanların kendi iradeleriyle böyle temiz bir madde suya karıştırılmış, fakat suyun üç özelliği değişmemişse, yine dört mezhebe göre bu su hem temiz hem temizleyicidir. Fakat eğer suyun özelliklerinden biri -tamamen- değişmişse, bu durumda Hanefî Mezhebi'ne göre yine hem pak, hem paklayıcıdır. Diğer üç mezhebe göre ise, paktır, fakat paklayıcı değildir.
Özetlersek, soruda yer alan şekliyle ve suyun özelliklerinden biri tamamen değişmişse, söz konusu su Hanefilere göre gusül ve abdest için kullanılabilir, diğer mezheplere göre kullanılmaz.(krş. V. Zuhaylî, el-Fıkhu’l-İslamî, 1/113-118).
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Klorlu su ile abdest alınır mı?
- İnsan artığı temiz mi?
- Şafii mezhebine göre gusül ve mai müstamel hakkında bilgi verir misiniz?
- MÂ-İ MÜSTA`MEL(ÖZELLİĞİNİ KAYBETMİŞ SULAR)
- MÂ-İ MÜSTA'MEL
- Suyun tadı, rengi veya kokusu değişince, necis mi olur?
- Üç aylık doğum kontrol iğnesi sebebiyle kanama sürekli devam ederse, hayız günleri nasıl belirlenir?
- Köpek balığı yemek caiz midir?
- Şafii mezhebine göre vücudun herhangi bir yerini sabunladıktan sonra ıslak bezle temizlemek yeterli olur mu? Yoksa mutlaka suyla mı durulamak gerekir?
- Park ve bahçe sulamasında kullanılan arıtma suları necis midir?