Hz. Muhammed, cinlere hangi ayetleri okumuştur?
- Bir ayette “Hani Biz bir vakit cinlerden bir takımını Kur’ân dinlemeleri için sana göndermiştik. Kur’ân’ı işitip dinleyecek yere gelince birbirlerine: “Susun, dinleyin!” dediler. Okuma tamamlanınca kendi toplumlarına birer uyarıcı olarak döndüler.” (Ahkaf, 46/29)
- Burada Hz Muhammed bu ayeti (Ahkaf, 46/29) cinlere okumuş mudur?
- Okumadıysa hangi ayeti veya sureyi okumuştur?
- Yoksa Kuran’ın tamamını mı okumuştur?
Değerli kardeşimiz,
İlgili ayetin meali şöyledir:
“Resulüm! Hani biz cinlerden bir grubu Kur'ân'ı dinlemeleri için sana yöneltmiştik. Onlar Kur'ân'ı dinlemek için hazır bulundukları zaman birbirlerine ‘Susun!..’ dediler. Kur'an'ın okunması bitince de birer uyarıcı olarak kavimlerine döndüler.”(Ahkaf, 46/29)
- İkrime’den nakledildiğine göre, Resulullah'ın cinlere okuduğu sure Alak Suresi idi. (bk. Şevkani, Cin:1. ayetin tefsiri)
- Abdullah b. Ömer ve Cabir b. Abdullah'dan nakledildiğine göre, Resulullah (asm) cinlere Rahman suresini okudu. "Rabbinizin hangi nimetlerini yalan sayabilirsiniz?" dedikçe, onlar "Hayır Rabbimizin ayetlerinden hiçbir şey yalanlamayız. Ey Rabbimiz sana hamd olsun." derlerdi. (bk. Ebu Hayyan, el-Bahru’l-Muhit, Ahkaf :29. ayetin tefsiri)
- Bir rivayette geçmemesine rağmen, bazı alimler, Hz. Peygamber (asm)'in cinlere okuduğu sure, Kur’an’ın bir özeti, mahiyetinde olan Fatiha suresi ile Kur’an’ın en büyük maksadı olan tevhidi ders veren İhlas suresi olduğunu belirtmişlerdir. (bk. İbn Aşur, Ahkaf:29 ayetin tefsiri)
- Hadis ve tefsir kaynaklarında geçen bilgilere göre, Hz. Peygamber (asm) iki defa cinlere Kur’an okumuştur. Bir defasında Taif dönüşü “Betnu’n-Nahle” mevkiinde sabah namazını kılarken okuduğu Kur’an’ı dinlemişler. Diğer bir defasında ise Mekke yakınında bulunan “Hacun” mevkiinde okumuştur. Birinci seferde Efendimiz (asm)'in haberi olmadan cinler onu dinlemişler. İkinci seferde bizzat cinlerin daveti üzerine “el-Hacun” adındaki mevkiye gidip orada toplanan cinlere Kur’an okumuştur. (bk. Taberi, Razi, Kurtubi, Maverdi, Şevkani, Beydavi, ilgili yer)
Bu açıklamalar ışında -iki rivayeti de sahih kabul ettiğimiz takdirde- denilebilir ki, cinlere bir defa Alak suresi, bir defa da Rahman suresi okunmuş olabilir.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Cinlerin dini yaşantısı nasıldı?
- Cinlere gönderilen peygamber neden cin değil de insan?
- İsra suresi 95. Ayete göre, cinlere kendi cinslerinden bir peygamber olması gerekmez mi?
- Peygamber Efendimiz cinlere mucize göstermiş midir?
- İsra Suresi 70. ayette geçen, "Biz insanları yarattığımız varlıkların birçoğundan üstün kıldık." ifadesine göre, insandan daha üstün varlıklar var mıdır?
- Cinlerden maksat, yabancılar mıdır?
- Cinler de sınava tabi oldukları halde, acaba Kur'an-ı Kerim'de neden sadece bir sayfa ya da birkaç yerde bahsediliyor?
- Allah Kur'an'da, insanları ve cinlerı ibadet için yarattığını bizlere bildiriyor. Ahzab Suresi 72. ayette ise, emaneti insan yüklendi, deniliyor. Peki cinler bu teklife dahil değil midir?
- Ahkaf suresi 30. ayette, cinler dinledikleri ayetler hakkında "Biz Musa'dan sonra indirilen ve kendisinden öncekileri tasdik eden bir kitap dinledik." diyorlar. Neden Tevrat'tan sonra gelen Zebur ile İncil yerine Tevrat diyorlar?
- Dinde zorlama var mı?