Hz. Muaviye’yi tekfir eden Müslüman mıdır?
Değerli kardeşimiz,
1. Hz. Muaviye, sahabidir, sahabilerin cennet ehli olduğu konusunda ayetler ve hadisler vardır. Bu nedenle, ben Müslümanım diyen birine kâfir demek bile büyük günah iken, bir sahabiye kâfir demek, katmerli günahtır. Derhal tövbe etmeli, ayrıca Hz. Muaviye için dua edip, sadaka vermeli ve yaptığı ibadetlerin sevaplarından ona da bağışlamalı.
2. Bir kimseye Müslüman isminin verilmesi, onun Ehl-i Kıble oluşu ve Kelime-i Tevhid’i tasdik etmesiyle ilgilidir. Yani “Lâ ilâhe illallâh Muhammedün Resûlullah” düsturunu benimseyen ve dile getiren herkes mümindir. Bu kimse, dinin emir ve yasakları konusunda ihmalkâr davransa da İslâm dışında görülemez ve küfürle itham edilemez. Herhangi bir Müslümanın sözünü güzel bir vecihle tefsir ve tevil kabil oldukça fena bir cihete hamletmek, ona göre fetva vermek caiz değildir. Hatta bir hususta küfrü müstelzim (gerektiren) birçok vecihler bulunduğu hâlde küfre münafi (zıt) yalnız bir vecih bulunsa, bu bir veche göre fetva verilmesi muvafık olur. Hakikat-i hâlin (işin gerçeğinin) neden ibaret olduğu ise ilm-i ilahiye havale olunur. (Bilmen, Istılahat, 4/8; bk. ed-Durru'l-Muhtâr, Hindiye ve Kadihândan)
3. Bu konuda şu hadisler rehberimiz olsun:
"Bir mümine kâfir diyen onu öldürmüş gibi olur." (Buharî, Iman 7; Tirmizî, İman 16)
"Bir kimse Müslüman kardeşini tekfir ederse, küfür ikisinden biri üzerine döner." (Müslim, İman 26)
"Herhangi bir Müslüman diğer bir Müslümanı tekfir ettiğinde o kâfirse kâfirdir, değilse kendisi kâfir olur (yani kâfir demenin günahı kendine döner)." (Ebu Davûd, Sünnet 15)
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- TEKFİR MESELESİ
- ''Tekfir'' ne demektir?
- Müslümanlara (erkeğin eşine ve çocuklarına) hakaret etme ve onları küfürle itham etmenin hükmü nedir?
- Bir Müslümana, gayri müslime veya kafire, "kafir" diye hitap etmenin hükmü nedir?
- Hz. Muaviye'nin şarap içtiği iddiası doğru mudur?
- Bir kişinin kafir veya münafık olduğu zannında bulunmak kişiyi dinden çıkarır mı?
- İnsanların dış görünüşlerine bakarak onları "Bunda iman ne gezer; dinsiz, imansız, zındık, fasık" gibi sıfatlarla isimlendirmek ne derece doğrudur?
- "Laik Rejimden Memnunum" diyen dinden çıkar mı?
- Muayyen tekfir ile mutlak tekfirin arasını nasıl ayırabiliriz?
- Fıkıhta, "Kafire kafir demeyen, kafirdir" diye bir kural var mıdır?