Hz. Âdem'in fiziksel özellikleri hakkında bilgi verir misiniz?
Değerli kardeşimiz,
İslami kaynaklarda bu konuda, birkaç rivayetin dışında, detaylı bilgi bulunmamaktadır.
Ebû Hüreyre (R.A.)’den rivayete göre, Nebi (S.A.V.) şöyle buyurmuştur:
“Allah Âdem (Peygamber)’i (şu güzel insan kılığında) yarattı. Boyunun uzunluğu, (bugünün kullanılan ölçü mikyasıyla) 60 zira’ idi,... Âdem, beşerin büyük atası olduğu için, Cennet’e her giren kişi, Âdem’in bu güzel suretinde girecektir. Âdem’in (sonra gelen) ahfadı, onun güzelliğinden birer parçasını kaybetmeye devam etti. Nihayet bu eksiliş, şimdi (Muhammed ümmetinde) sona erdi.” (Tecrid Ter., IX, 77.)
Hz. Âdem’in boyunun 60 zira’ olması, İbn-i Haldun ve Ferid Vecdî’ye göre, Cennet’teki boy ölçüsüdür. Havva ile yere inince, yeryüzünün şartlarına göre kendine normal bir boy uzunluğu verilmiştir.
Bu hadîsin bazı rivayet tarîklerinde “Allah, Âdem’i kendi sûretinde yarattı” vârid olmuştur. Bu hadîsin başka bir rivayet tarikında da Allah’ın, insanı Rahmân’ın suretinde yarattığı vârid olmuştur. Âdem’in, dolayısıyla insanların Rahmanın suretinde yaratılması şöyle izah edilmiştir:
“Şu mezkûr hadîs-i şerifin çok makasıdından birisi şudur ki: İnsan, İsm-i Rahmân’ı tamamiyle gösterir bir surettedir. Evet, sabıkan beyan ettiğimiz gibi, kâinatın simasında binbir ismin şualarından tezahür eden İsm-i Rahman göründüğü gibi, zemin yüzünün simasında, Rubûbiyyet-i mutlaka-i İlâhiyye’nin hadsiz cilveleriyle tezahür eden İsm-i Rahman gösterildiği gibi, insanın sûret-i camiasında küçük bir mikyasta zeminin siması ve kâinatın siması gibi yine o İsm-i Rahmân’ın cilve-i etemmini gösterir demektir."
"Hem işarettir ki Zât-ı Rahmânirrahîm’in delilleri ve âyineleri olan zîhayat ve insan gibi mazharlar o kadar o Zât-ı Vâcibü’l-Vücûd’a delâletleri kat’î ve vazıh ve zahirdir ki, Güneşin timsâlini ve aksini tutan parlak bir âyine parlaklığına ve delâletinin vuzuhuna işareten “o âyine Güneştir” denildiği vakit, “insanda sûret-i Rahman var” vuzûh-u delâletine ve kemâl-i münâsebetine işareten denilmiş ve denilir. Ve ehl-i Vahdetü’l-Vücûd’un mutedil kısmı “La Mevcûde illâ hû” bu sırra binaen, bu delâletin vuzuhuna ve bu münasebetin kemâline bir unvan olarak demişler”. (Nursi, Sözler, s.12-13.)
(bk. Mehmet Dikmen, Peygamberler Tarihi)
İlave bilgi için tıklayınız:
- "Allah, insanı Rahman suretinde yarattı." hadis-i şerifi nasıl anlaşılmalıdır?
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Hz. Musa´nın daha önce birini öldürdükten sonra “ben peygamberim” diyerek geri dönmesi, o günün şartlarında inanılabilir bir şey miydi?
- Hz. Yusuf’un on bir erkek kardeşi, anne ve babası kendisine secde ederken, tek kız kardeşi neden ayrı tutulmuş olabilir?
- Hasan-ı Basri kimdir?
- İnsanın yüzü, Rahmanın yüzünün şeklindedir hadisi sahih mi, ne demek?
- Askere cuma namazı farz mıdır?
- Hayrın ve şerrin Allah'tan olduğuna inammamız isteniyor, ama aynı zamanda Allah Kur'an'da, insanın basına gelen (kötü şeyler) kendi elindendir, buyuruyor. Bundaki hikmet nedir?
- Yönetici olduğum mağazada bir üst pozisyon teklif edilirse, o zaman sorumluluk alanıma alkollü içecekler bölümü de dahil olacağından dolayı, sorumlusu olacağım. Caiz midir?
- Bizi gaflete iten nedenler nelerdir; bunlardan nasıl kurtuluruz?
- Allah Kur'an'da neden biz onların kalplerini ve gözlerini diyerek çoğul kullanıyor da, kulağına diyerek kulağı tekil kullanıyor? Ayetin kelimelerini tahlil eder misiniz?
- Fil suresinde geçen olayın bir yanardağ patlaması olabileceğini söyleyenler vardır. Bunu değerlendirir misiniz?