Her gün günah işleyen kişiyle nadir günah işleyen kişi aynı cezayı mı çeker?
- Her gün günah işleyen bir insanla, nadir günah işleyen insan ahirette aynı kefeye mi konacak?
- Örneğin, her gün alkol içen birini ve ayda bir kere alkol içen birini düşünelim. İkisinin de tövbe etmeden öldüğünü düşünelim.
- Bu kişiler ahirette aynı günaha mı sahip olacaklar. Yani günahları eşit mi sayılacak?
- Yoksa her gün alkol içen insan daha günahkar mı sayılacak?
Değerli kardeşimiz,
Bir kimse, ne kadar çok günah işler ise cezası da o kadar daha büyük ve çok olur.
Alkol, dinimiz İslam'da kesin olarak yasaklanmıştır.
Maide suresinin 90-91. ayetlerinde içkinin şeytan işi bir pislik olduğu, içki sebebiyle şeytanın insanları Allah'ı anmaktan ve namaz kılmaktan alıkoymak istediği açıkça ifade edilmiştir.
Peygamber Efendimiz (asm) de içkinin hem ferde hem aileye hem de bütün topluma olan maddi-manevi zararlarından dolayı içki konusunda on kişiyi lanetlemiştir:
"Sıkan, kendisi için sıkılan, içen, taşıyan, kendisi için taşınan, içiren, satan, parasını yiyen, satın alan ve kendisi için satın alınan..." (Tirmizi, Büyu', 59; İbn Mace, Eşribe, 6).
Bu itibarla ayda bir olsun ya da her gün olsun alkollü içki kullanmak arasında günah ve haram olma bakımından fark bulunmamaktadır.
Ancak her gün alkol kullanan kimsenin ayda bir alkol kullanan kimseye göre günahı ve cezası daha fazla olacaktır. Çünkü her bir günah ayrı ayrı misliyle cezalandırılacaktır.
Nitekim Allah Teâlâ;
"Kim ortaya bir iyilik koyarsa ona on katı verilir; ortaya bir kötülük koyan ise ancak misliyle cezalandırılır; onlara haksızlık yapılmaz." (En’am, 6/160)
buyurarak bu duruma açıklık getirmektedir.
Bununla beraber, her nasılsa bu haramı işleyen bir Müslümanın, bu hatasından dolayı en kısa sürede Allah’a tövbe etmesi ve bir daha yapmamak üzere bu kötü alışkanlığını terk etmesi onu dünya ve ahiret hayatı bakımından daha hayırlı sonuçlara ulaştıracaktır.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Büyük günah işleyene ne denir?
- Ramazan ayında haram işleyene, diğer Ramazan'a kadar lanet mi okunur?
- Mutezile “Bir günah-ı kebireyi işleyen bir mü'minin imanı gider." Diyor. Bu konuda Üstad nasıl düşünüyor?
- Büyük günahları işleyen kâfir olur mu? Küfür ve tekfir kavramları hakkında bilgi verir misiniz?
- Yedi günahtan birini işleyen bir Nur talebesi, helak oldum düşüncesinden nasıl kurtulabilir? Bir sefere mahsus büyük günah işleyen birine ümit verici bir şeyler yazar mısınız?
- Tekfir konusunu açıklar mısınız? Büyük günahları işleyen ve İslâm'ın bazı esaslarından taviz veren insanların tekfir edilmesine (küfre girdiklerine hükmedilmesine) ne dersiniz?
- Allah affeder diye günah işleyen, tövbe edince affedilir mi?
- Günah işleyen, fasık olan kişilerden mal almak-satmak caiz mi?
- Büyük Günahları İşleyen Kafir Olur mu?
- "İşleyen hikmeti bir ve inayeti bir ve tanzimatı bir ve iaşesi bir ve muhtaçlarının imdadlarına koşan rahmet bir..." şeklinde devam eden cümleyi açıklar mısınız?