Hepsiburada uygulaması, hepsipay cüzdanı ve hepsipapel helal mi?

Hepsiburada uygulaması, hepsipay cüzdanı ve hepsipapel helal mi?
Tarih: 30.12.2021 - 20:05 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Bir site var, hepsiburada diye bir uygulaması var, kendine has hepsipay cüzdan diye bir cüzdan özelliği bulunduruyor. Sipariş vermek istediğimde banka kartım üzerinden direk hepsipay cüzdan üzerinden banka kartına parayı geçiriyor, bu özelliği kullanmak caiz midir?
- Çünkü bu özellik üzerinden bankadan hepsipay cüzdana aktardıkları parayı belki faiz vb. şeklinde kullanırlar, bilmiyoruz.
- Bu sistemde ayrıca hepsipapel diye bir bölüm de var. Burası alışverişlerden kazanılan ödül paradır. Kazanılan günden itibaren 90 gün boyunca diğer alışverişlerde kullanılabiliyor.
- Ayrıca nakit para bölümü var. Hepsipay cüzdanına TL yüklemeyle yapılan ya da iptal/iadelerde geri aktarılan tutardır.
- Hepsipapel ve nakit paranın tamamı Hepsiburada’da harcanabiliyor.
- Bu durumda hepsiburada uygulamasını, hepsipay cüzdanını ve hepsipapel özelliklerini kullanarak alışveriş yapmak caiz olur mu?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

İslam’a göre, meşru (dinen yasaklanmamış) bir ürün veya hizmetin, dinen öngörülen ticari prensiplere uygun olarak alınıp satılmasında bir sakınca yoktur.

Bu tür ticari faaliyetlerin, kural olarak ilgili genel / özel mevzuat hükümlerine bağlı kalmak şartıyla, e-ticaret formatında yani geleneksel ticaretin web ortamında veya mobil olarak yapılmasında da dinen bir engel bulunmamaktadır.

Diğer taraftan, altın ve gümüş gibi parasal niteliği olan ürünlerin taksitli alınması ve faizli kredi uygulamalarından yararlanılması caiz değildir.

Ön ödemeli dijital bir cüzdan işlevi gören elektronik para uygulamalarında bir cüzdan açılmakta ve bu cüzdana para yüklenerek bütün finansal faaliyetler yönetilebilmektedir. Günümüzde e-ticaret platformlarına da taşınan elektronik para (cüzdan) hesaplarının kullanımı çeşitli şartlarla kullanılabilir.

Bu doğrultuda elektronik para hesaplarının;

- Yasal düzenlemelere aykırı olmaması ve her türlü işlemin ilgili kurumlarca takibinin yapılabilecek alt yapıya sahip olması;
- Faiz içeren her türlü finansal işlemden uzak durulması;
- Hesabın kanunen yasak olan alanlarda kullanılmasına zemin oluşturulmaması veya herhangi bir hukuksuzluk durumunda, kullanan kişinin bilgilerine ulaşılabilecek altyapıya sahip olması;
- Hesaptaki paranın ilgili elektronik para şirketi tarafından
-şirket adına- faiz getirisi amacıyla kullanılmaması;
- Özellikle faaliyet alanı İslami açıdan helal olmayan şirketlerle ilişkilerde İslam’ın koyduğu helal ve haram kriterlerine dikkat edilmesi;
- Hesaptaki paranın,
(kanuna aykırı şekilde) herhangi bir şekilde şirket tarafından kullanılmaması;
- Hizmet bedeli olarak yapılacak kesinti ve aidatların, sözleşmede net bir şekilde belirtilmesi gerekir.

Sanal platformlarda alıcı ve satıcıyı buluşturmak üzere kurulan alışveriş sitelerinden temelde iki türlü alışveriş kuponu / puanı kazanıldığı görülmektedir. Bunlardan birincisi; siteye üye olmak karşılığında veya alışveriş yapan kişinin herhangi bir fazlalık ödemesi istenmeksizin sadece yapmış olduğu alışveriş neticesinde kendisine site tarafından verilen alışveriş kuponu / puanıdır.

Bunlar, alışveriş sitesinin herhangi bir karşılık olmaksızın verdiği bir hediye mahiyetindedir. Burada hediyeyi veren kişi veya şirketin kazancının çoğunun helal olması durumunda verilen alışveriş kuponu / puanı, indirim çeki veya hediyeleri kullanmakta fıkhen bir sakınca bulunmamaktadır.

İkincisi ise; herhangi bir alışverişe bağlı olmaksızın, belli bir ücret mukabilinde ödenen paraya bağlı olarak alışveriş kuponu / puanı almak şeklindedir.

Bu uygulamada faiz şüphesi bulunmaktadır. Dolayısıyla para ile alışveriş kupon / puanı satın almak caiz olmadığı gibi, bu yolla elde edilmiş kupon / puanlarla alışveriş yapmak da fıkhen doğru değildir. Bu nedenle TL yüklenerek elde edilen hediyelerin kullanılması caiz olmaz.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun