Hepsiburada limiti kartsız taksit imkanı caiz mi?
- Hepsiburada adlı alışveriş uygulamasında ödeme adımında Hepsiburada limiti kartsız taksit diye alternatif bir ödeme yöntemi var. Yöntemin mantığı şu şekilde:
- Örneğin 20 bin liralık bir telefonun öncelikle 10 bin lirasını hiçbir işlem ücreti eklemeden peşin olarak alıyor ve ücretin kalan kısmını ise 3 aylık taksit halinde ve her taksite örneğin 500 lira işlem ücreti adı altında bir miktar fark ekleyerek toplamda 11.500 olarak alıyor.
- Bu ödeme yöntemi dinen caiz midir, işlem ücreti olarak aldığı fark faizli bir işlem midir?
Değerli kardeşimiz,
Burada belirsizlik var.
İşlem ücreti adıyla faiz almış olabilir.
Aldığının gerçekten yaptığı işlemin karşılığı (hizmet ücreti) olduğunu bilmek lazım.
Buna göre, aldığı ücret hizmet karşılığı ise caizdir, işlem ücreti adıyla faiz alıyorsa caiz olmaz.
Detaya gelince:
Öncelikle, İslam'a göre meşru bir ürün veya hizmetin, dinen uygun ticari prensiplerle alınıp satılmasında bir sakınca yoktur. Ancak altın ve gümüş gibi parasal niteliği olan ürünlerin taksitli alınması ve faizli kredi uygulamalarından yararlanılması caiz değildir.
Sizin örneğinizde, 20 bin TL'lik bir telefonun 10 bin TL'sini peşin ödedikten sonra kalan 10 bin TL'yi taksitlendirirken her taksite 500 TL "işlem ücreti" eklenmesi durumu söz konusudur. Eğer bu "işlem ücreti" adı altında alınan fark, aslında bir faiz ise bu durumda bu ödeme yönteminin caiz olmadığı açıktır.
Konuyla alakalı dikkat edilmesi gerekenler:
1. Faiz İçermemesi:
Elektronik para hesaplarının faiz içeren her türlü finansal işlemden uzak durulması gerekir.
2. Helal Olmayan Şirketlerle İlişkiler:
Özellikle faaliyet alanı İslami açıdan helal olmayan şirketlerle ilişkilerde İslam’ın koyduğu helal ve haram kriterlerine dikkat edilmesi önemlidir.
Bu bilgilere göre, Hepsiburada limitinin kartsız taksit imkânını kullanırken şu soruların cevaplarını netleştirmeniz önemlidir:
1. Bu "işlem ücreti" adı altında alınan ek ücretin gerçekte ne olduğu? Eğer bu, bir hizmet karşılığı alınan makul bir ücret ise sorun olmaz. Ancak, paranın zaman değeri üzerinden alınan bir faiz ise caiz olmaz.
2. Hepsiburada'nın bu sistemi işletirken faizli bir işlem yapıp yapmadığı? Yani sizin ödemelerinizi yaparken onlar bu parayı faizli bir şekilde değerlendiriyorlar mı? Eğer sizin paranızı faizli olarak değerlendiriyorsa siz de bu faizden sorumlu olursunuz.
Özetle; bir şekilde faiz varsa caiz olmaz, yoksa caiz olur. Eğer bu konularda kesin bilgiye sahip değilseniz, bu ödeme yöntemini kullanmaktan kaçınmak ve alternatif ödeme yöntemlerini değerlendirmek gerekir.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Kredi kartı komisyonu adıyla tüketici kredisine yönlendirmek caiz midir?
- Hepsiburada uygulaması, hepsipay cüzdanı ve hepsipapel helal mi?
- Öğrenim ücretine vade farkı almak faiz mi?
- ENFLASYON KARŞISINDA PARANIN DEĞER KAYBINI, FAİZ HADLERİNİ UYGULAYARAK KARŞILAMAK CAİZ MİDİR?
- Bankalarda expertizlik yapmak caiz midir?
- Taksitle altın almak caiz mi?
- Yarım sünnet, sünnet sayılır mı?
- Ev yaptırmak, iş kurmak için düşük faizli banka kredisi almak caiz midir?
- Faizli bankaların faizsiz ön ödemeli kartlarını kullanmak caiz midir?
- POS cihazından komisyonlu taksitli satış yapmak caiz mi?