Hayvandan insan doğar mı?

Tarih: 18.02.2016 - 11:06 | Güncelleme:

Soru Detayı

- İnternette yayımlanan bir haberde hayvandan insana benzeyen yaratıkları oluşmuş.
- Bir internet sitesinde yayımlanan bir haberde gene uygulanan basit bir mutasyonla köpekten insan doğduğuna dair bir haber yer almış.
- Daha önceden de inekten insan ve inek karışımı bir yavru doğup öldüğü gibi haberler yer alıyor.
- Bu haberler gerçek mi, olmuşsa böyle şeyler neyle açıklanır?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Bütün varlıkları yaratan Allah’tır. Cenab-ı Hak, her bir varlığın yaratılışıyla ilgili bir takım kanunlar koymuştur. Bunlara üreme kanunları denir. Bu kanunu koyan Allah olduğu gibi, o kanunu gerektiği zaman değiştiren de Allah’tır.

Canlıların üremesinde genelde anne baba gereklidir. Buna eşeyli üreme denir. Ama bunun yanında eşeysiz üreme de vardır. Yani, dişi veya erkeğin birisi olmadan da yeni bir canlı yaratılabilir. Patatesi, gözlerin bulunduğu küçük parçalara ayırarak gömerseniz yeni fertler meydana gelir. Söğüt dalını alır dikersiniz, yeni bir ağaç olur.

Canlıların bütün özellikleri kromozomlarında şifrelenmiş halde bulunur. Kromozomların temelini de DNA denilen moleküller teşkil eder.

Bu DNA moleküllerinde de gen adı verilen bölgeler vardır. Oralarda yapılacak bazı değişiklikler, canlıların yapısında değişikliğe sebep olabilir. Bunun sınırlarının ne olacağı, her bir canlının hangi özelliklerinin değişebileceği, yine Cenab-ı Hakk’ın koyduğu kanun ve prensip çerçevesinde cereyan eder.

Bir canlıyı büyük oranda değiştirecek tarzda genetik yapıda meydana getirilecek bir değişiklik, yeni canlının yaşamasına ve hayatta kalmasına imkân vermez. Bu değişiklikler, bir cinsin veya türün üreme silsilesinin temeli de olamaz.

Mesela, iki başlı, yarı koyun, yarı inek benzeri bir varlık meydana geldiğini kabul edelim. Bu canlı yeni bir canlı türünün başlangıcı olamaz. Şimdiki Allah’ın geçerli kanunları çerçevesinde hadiseye bakıldığı zaman, o canlının bir süre sonra öleceği söylenebilir.

Şurasının da gözden uzak tutulmaması gerekir ki, her bir varlığın şekli ve şemaili ne olursa olsun, yaratan, ona hayat veren ve rızık ile hayatını devam ettiren yine Allah’tır.

Canlı tiplerinin temel özellikleri genetik yapılarında şifrelenmiştir. Bu temel genetik çerçevenin değişmesi mümkün değildir. Ama o temel tip içerisinde bazı genlerin yerini değiştirerek ya da tamamen ortadan kaldırarak görünüşte bazı farklılıkları elde etmek mümkündür. Bunların sınırlarının ne olacağını da yine Cenab-ı Hak tayin ediyor.

Canlılığın temeli olan her bir hücrenin bölünmesi, gelişmesi ve farklılaşması Allah’ın ilim, irade ve kudretiyle olduğu gibi, o hücrelerden meydana gelecek canlının da tipi ve şekli ne olursa olsun, hepsi de yine Allah’ın eseridir.

İnsan tarlaya buğday tohumu atıp beklediği gibi, bazı canlıların genetik yapısına müdahale ederek, âdeta tarlaya tohum atar gibi, bazı genleri değiştirip neticeyi Allah’tan bekliyor.

Tarlaya buğday atarsanız buğday alacağınız bellidir; nohut atarsanız nohut alacağınız bellidir. Ama buğdayın bazı genlerini değiştirerek ne alacağınızı, bekleyip görürsünüz...

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kategori:
Okunma sayısı : 1.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun