Hayatımda yeni şeylere yer açamıyorum ne yapmam lazım?

Tarih: 16.11.2019 - 16:30 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Hayat, hareket ve faaliyettir.

Evrende her şeyde her zaman bir faaliyet bir yenilik ve bir yenileme vardır. Bu ilahi bir kanundur. Yeknesak (tekdüze) hayat, hayat değildir.

Bu nedenle, evrenin bir parçası olan insan da hareket içinde olmalı, değişmeli, bazı şeyleri değiştirmelidir. Kendini yenilemeli ve hayatına yeni şeyler katmalıdır. İstidat ve kabiliyetine göre kendini geliştirmeli, yeni şeyler öğrenmeli, terakki etmeli. Kendine, ailesine, topluma ve insanlığa faydalı olacak şeyler peşinde koşmayı, hayatının bir gayesi saymalı.

Hareketsizlik, bir şey yapma konusunda düşünmeme ve bu konuda çaba göstermeme insanı tembelliğe sevk eder. Tembellik ise, en ağır işte çalışmaktan daha zordur denilebilir.

Şurası bir gerçektir ki, Allah her işte bir zevk ve istek yaratmıştır. Samimi bir şekilde çalışan o işte bir zevk ve bir huzur bulur. Onun için “zahmette rahat, rahatta da zahmet vardır” denilmektedir.

Gerçek şu ki, yürüyen yerinde oturanı, koşan da yürüyeni geçer. Oturan ise ancak geri geri gideni geçebilir. Onun için insan mutlaka bir şeyler yapmalı, bir şeylerle meşgul olmalı, hayatını yeniliklerle yenilemeli, işine ve mesleğine göre zaman zaman hayatına yeni değerler katmalıdır.

Dünya işlerinde geçerli olan bu kural manevi hayatta da ibadetlerde de geçerlidir. Bu konuda Hz. Peygamber (asm), “İki günü birbirine eşit olan zarardadır.” (Aclunî, Keşfu’l-Hafa, 2/276) buyurmaktadır.

Sonuç olarak diyebiliriz ki, yaradılış gayesine uygun olarak her gün, hayata yeni yeni şeyler katmak ve farklı şeylerle farkındalık oluşturmak, hayat kalitesini artırır ve huzur verir. Ülfet perdesini kaldırarak her şeye bir anlam kazandırır ve evrenle evrendeki olaylarla ünsiyet kazanır.

Aksi takdirde zaman geçmez ve hayat çekilmez.

Yaptığınız farz, vacip ve nafile ibadetlere ek olarak şunlar da yapılabilir:

- Mesleki veya sanat kurslarına katılabilirsiniz. Yemek kursları, ebru, ney, hüsnühat, çini, lisan kursları olabilir.

- Kur'an-ı Kerimi yüzünden okumasını bilmiyorsanız, önce okumayı sonra da tecvid kurallarına göre güzelce okumayı öğrenin. Bol bol sure, ayet ezberleyin ve her gün en azından birkaç ayeti tefsiriyle beraber okuyun.

- Hadis-i şerifleri şerhleriyle beraber okuyun. Bilhassa Riyazü’s-salihin ve şerhi, kütüb-i sitte ve şerhi okunabilir.

- Dini, mesleki kitaplar okuyun.

- Faydalı arkadaşlar ve çevre edinin.

- Dini, ilmi, ve mesleki sohbetlere katılın.

İlave bilgi için tıklayınız:

Nasıl çalışkan olurum? Başarılı olmak için hangi adımları takip ...

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 500+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun