Boş vakit geçiriyorum, vaktimi nasıl dolu geçiririm?
- Yapacak bir şeyim yok, boş vakitler geçiriyorum. Genellikle yatıyorum, namaz vakti gelince kılıyorum. Sonra oyun, film aynı şeyleri yapıyorum.
- Vaktimi nasıl dolu geçiririm?
Değerli kardeşimiz,
Öncelikle ifade edelim ki, hayatımızı helale-harama, sevaba-günaha, ibadetleri zamanında ve güzelce yapmaya dikkat ederek dizayn etmeliyiz. Böylece, her anımız, saniyemiz, dakikamız, saatimiz, günümüz... ibadet halini alacak ve boş zaman diye bir şey kalmayacak.
Bu konuda bizim hayat örneğimiz ise, Allah’ın Elçisi, Peygamberimiz Hz. Muhammed (asm)’dir.
Şu halde Allah’ın rol model, örnek ve numune insan olarak gönderdiği Hz. Peygamber (asm) Efendimizi rol model alan bir Müslümanın aleminde, hayatında ve dünyasında “boş zaman” “boş vakit” diye bir şey olmayacak.
“Boş vakit” adından da anlaşılacağı üzere, insanın yapacağı bir şeyinin olmadığı, ama faydalı şeyler için değerlendirmeye müsait olan zaman demektir. Bu anlamda “boş zaman” imkan anlamına geliyor. Çünkü hem ebedi hayatımız hem de dünya hayatımız için yapacağımız çok şeyler varken zaman yetersizliğinden dolayı yapamıyoruz.
İşte burada boş vakit bizim için bir imkandır.
Bu konuda Peygamberimiz boş zamanı nimet olarak görüp en iyi şekilde değerlendirmemizi tavsiye etmektedir.
“İki nimet vardır ki, insanların çoğu bu nimetleri kullanmakta aldanmıştır: Sıhhat ve boş vakit.” (Buhari, Rikak 1)
Sorunuzun cevabını, bazı alternatifler şekilde sunmak mümkündür, bunlardan size uygun olanları seçebilirsiniz.
1) Yıllık, aylık, haftalık ve günlük planlarınız olsun
Yaşınız, cinsiyetiniz veya mesleğiniz ne olursa olsun, kendinizi geliştirmek daha donanımlı hale getirmek için uzun ve kısa vadede planlarınız olsun. Bu plan çerçevesinde bir yılda ulaşacağınız hedefleri belirleyin, daha sonra bunu gerçekçi bir biçimde aylara, haftalar ve günlere bölün.
Her gün düzenli olarak planınızı uygulayın.
2) Sizi rahatlatacak faydalı hobiler edinin
Herkesin severek yapabileceği el becerileri vardır. Çeşitli kurslara giderek veya evde bilgisayardan çalışarak kendinize uygun hobiler öğrenin. Resim, el işi, el sanatları, yemek yapma vb gibi beceriler hem sizi dinlendirecek hem de zamanınızı dolduracaktır.
Ortaya çıkan eserleri hayır yolunda veya evinizin bütçesine katkı olarak kullanırsanız, bu sizi daha da mutlu edecektir.
3) Gönüllü kuruluşlarda görev alın
Hayra ve güzelliğe hizmet eden kuruluşlarda, dini hizmetleri ifa eden vakıflarda gönüllü olarak görev alın. Haftanın veya günün belirli zamanını bunlarda geçirin.
O zaman hem zamanınızı bakileştirmiş olacak hem de yaptığınız hayırdan dolayı daha huzurlu olacaksınız.
4) Yaşınıza ve cinsiyetinize uygun kısmi zamanlı işlerde çalışın
Aile bütçesine katkıda bulunmak, cep harçlığınızı kazanmak için uygun işlerde kısmi zamanlı çalışmak da bir alternatiftir.
Böylece zamanınızı değerlendireceğiniz gibi, hayatın gerçeklerini de tanımış olursunuz.
Bu çerçevede insanları, ekonomik hayatı, para kazanmayı, ticareti vb de yakinen görmüş olursunuz
5) Kitap okuma için kendinize hedefler koyun
Başta manevi hayatınız olmak üzere, ilginizi çeken konularda okumayı istediğiniz kitapların listesini yapın. Bunlar dini, milli ve edebiyat eserleri olarak ayırın. Ve günlük düzenli olarak okuyun. Hem zamanınız hızlı geçecek hem de kültürel açıdan kendinizi geliştirmiş olacaksınız
6) Düzenli olarak başta Kur'an-ı kerim olmak üzere tefsir okuyun
Kur'an’ı okumayı bilmiyorsanız Kur'an’ı öğrenin. Biliyorsanız, işiniz ve meşguliyetiniz ne olursa olsun her gün aksatmadan tefsir, hadis, ilmihal gibi manevi eserleri okuyun
7) Günün belirli bir zamanını spora ayırın
Sağlığınızı korumak için yaşınıza ve cinsiyetinize uygun spor dalı belirleyin. Mümkünse bir spor kulübü bünyesinde değilse, evde veya dışarıda düzenli spor yapın.
En kötü ihtimalle günde en az bir saat tempolu yürüyün.
8) Düzenli yazı yazın
Başta okuduğunuz kitaplar hakkında olmak üzere, günlük yaşadıklarınızı, gördüklerinizi düzeli bir şekilde yazın. Duygu ve düşüncelerinizi yazıya aktarın. Veya günlük tutun. İlginizi çeken konularda hiç çekinmeden makale yazın. Bunları bir yere göndermeniz şart değil.
Düşüncelerinize düzen vermenin ve okuduklarınızı hafızaya kaydetmenin en doğru yolunun yazmaktan geçtiğini unutmayın.
9) Yabancı dil öğrenin
Yabancı dil, bugün herkesin mesleki hayatında kendisine çok büyük kapıları açan bir anahtar gibidir.
Ayrıca internet üzerinden dünyayı okuyabilmek, izleyebilmek ve bildiklerini de dünya ile paylaşmanın yolu yabancı dil bilmekten geçiyor. İnternet üzerinizden kendi kendinize öğrenebilirsiniz. Günlü kısa zaman aralıklarında sürekli tekrar yaparak hem zamanınızı değerlendirmiş olursunuz hem de faydalı bir uğraş edinirsiniz...
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Neden sürekli içsel buhrana uğruyorum?
- Sürekli hayal kurmaktan nasıl kurtulurum?
- İmanımı nasıl harekete geçiririm?
- Evlilikte dini eserleri nasıl okumalıyız?
- Zeka ve bilinç nasıl arttırılır?
- Tembellik ve ataletin nedeni nedir?
- KADIN VE SPOR
- Çalışmalarıma nasıl daha iyi odaklanabilirim?
- Göğsüm daralıyor, yalnızım, neden?
- Güçlü hissetmek için ne yapmalıyım?