Evlilikte dini eserleri nasıl okumalıyız?
- Bekarken boş olduğum zamanlarda genelinde boş olduğum için gün içerisinde mütemadiyen okuyordum. Şimdi evlendikten sonra o süre azaldı biraz daha muhabbetim eve yönelik olmaya başladı; bu durumu nazarımı tekrar tefsir, hadis, fıkıh gibi dini eserlere nasıl çevirebilirim?
Değerli kardeşimiz,
Yaşadığınız durum aslında yaşam döngüsünde değişiklik olan herkesin başına gelebilecek bir durum. Özellikle evlilik, kişinin duygu ve düşüncelerini eşine ve evliliğin sorumluluklarına yoğun olarak çevirdiği bir olgudur. Bundan dolayı evliliğin ilk yıllarında görülen bu durumun kısa sürmesinde bir sakınca yoktur, ancak uzun sürerse, Allah korusun manen kopmalar başlayabilir.
Burada size tavsiyemiz, öncelikle şimdi, bekârlık hayatınızda olduğu kadar dini eserlerle meşgul olamayacağınızı kabul edin ve bunun manevi baskısından kurtulun. Eskisi kadar yoğun olmak için de kendinizi zorlamayın. Aksi hâlde, eşinizle bu konuda yaşayacağınız bir sorun, kartopu gibi büyüyerek başka sorunları da beraberinde getirebilir.
Her konuda olduğu gibi bu konuda da ev, eş ve tefsir, hadis, fıkıh gibi dini eserlerle meşguliyeti dengede götürmeniz en ideal olanıdır. Yani eşinizin şikâyet etmeyeceği kadar bir meşguliyet ve manevi hayatınızı canlı tutacak kadar da eşinizle ilgilenmeniz en doğrusudur.
Unutmayın huzurlu ve eşlerin birbirinden memnun olduğu bir evlilik hayatı sizin dini eserlerle meşguliyetiniz için de olmazsa olmazdır.
Burada yapılacak şey, öncelikle zamanınızı iyi tanzim etmenizdir. Günlük dini eserleri okuma saatleri, mutlaka planlanmalı, ancak okuma vaktini belli bir zamana yerleştirmek yerine, boş ve uygun zamanlarda okumak şeklinde planlanırsa hem sıkıntı yaşanmaz hem de boş vakitler daha verimli değerlendirilmiş olunur. Aksi hâlde o saatte eşiniz veya evinizle ilgilenmeniz gerekebilir, bu ise sizi gerilim içinde bırakır.
Normalde sosyal medya, telefon konuşmaları vb. gibi zamanınızı çok alan meşguliyetler konusunda farkındalık oluşturun. Bu gibi şeyler için ne zamanlar ve ne kadar zaman harcadığınızı not edin. Bu durum sizde zamanınızı verimli değerlendirme konusunda önemli bir farkındalık oluşturacaktır.
Tefsir, hadis, fıkıh, ilmihal, İslam tarihi gibi eserleri, internette sesli okuma programlarını indirip, uygun zamanlarda rahatlıkla dinler ve tefekkür edebilirsiniz. Bu da sizi manevi olarak doyuracağı gibi, imani ve İslami hakikatlerin bütün duygularınıza sirayet etmesinde de yardımcı olacaktır. Dolayısıyla kaybınızı bu şekilde telafi edebilirsiniz.
Eşinizin zamanına göre, her gün kısa da olsa bir zaman dilimi içinde birlikte okumak veya mütalaa etmek de çok faydalıdır. Bu ortak zaman geçirmenizi sağlayacağı gibi, duygu ve düşünce birlikteliğinize de güç verecektir. Yalnız bu süre uzun olmamalı ki, devam etsin. Aksi hâlde kesintiye uğrar ve bütün bütün bırakmak zorunda kalabilirsiniz.
Ortak arkadaşlarınızı bu tür eserlere önem veren ve okuyan kişilerden seçerseniz birlikte olduğunuzda okuma yapabilirsiniz. Aynı şekilde yakın dostlarınızla da birlikte olduğunuzda ilgili eserlerden kısa bir yer, bir bölüm okumayı alışkanlık hâline getirirseniz inşallah manevi hisseniz devam edecektir.
Alışkanlıklar bir aktivitenin devam etmesinde en sağlam davranışlardır. Bundan dolayı namaz sonrasında, sabah kahvaltıdan sonra, akşam çay içerken vb. zamanlarınızda veya bunların birisinde Kuran, tefsir, hadis, şerh… okumayı alışkanlık hâline getirirseniz, zorlanmadan manevi bağlarınız devam edecektir.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Boş vakit geçiriyorum, vaktimi nasıl dolu geçiririm?
- Bir kadın boş vaktini nasıl değerlendirmeli?
- Üzerinde âyet yazılı kağıdı ne yapmam gerekir, işime yaramıyor, atmak uygun değil, fakat ne yapmam gerekir?
- Evimi nasıl Nur medresesi gibi yapabilirim?
- Hastayım fikri var, ne yapmam lazım?
- Fen ile Çözülmesi Mümkün Olmayan Sorular
- Eşim ve ailem cemaate gitmeme karşı, ne yapmalıyım?
- Üzerinde ayet veya hadis yazan kağıt veya levhaları ne yapmak gerekir?
- Eskimiş, yıpranmış, tamiri mümkün olmayan Kur'an sayfaları ve dini kitaplar ne yapılır? İmha edilebilirse nasıl edilir?
- Yıpranmış Kur'an-ı Kerimleri yakmak; üzerinde ayet ve hadisler bulunan imsakiye, ajanda ve takvim yapraklarını çöpe atmak veya yakmak caiz midir?