Hadisler, Kur'anı nasıl tefsir ediyor?
Değerli kardeşimiz,
Hz. Peygamber (asm), Kur'an'ın ilk şarihidir. O, Kur'an'da mücmel veya mübhem olarak geçen nice meseleye açıklık kazandırmıştır. Mesela, Cenab-ı Hak pek çok ayette secdeyi emreder. (Bakara, 2/43; Nisa, 4/77; Nur, 24/56...) Fakat "Secde nasıl yapılır, secdede neler söylenir?” şeklinde ayrıntılara girmez. Hz. Peygamber, bu gibi noktalara açıklık getirmiştir. Hadis kitaplarındaki “salât bölümlerinde” ilgili ayetlerin açıklaması yer alır.
Keza, Hz. Peygamber (asm), yaptığı yorumlarla ashabına ve ümmetine ufuk açmış, onların Kur'anı yanlış anlamalarına engel olmuştur. Mesela, şu ayete bakalım:
اَلَّذ۪ينَ اٰمَنُوا وَلَمْ يَلْبِسُٓوا ا۪يمَانَهُمْ بِظُلْمٍ اُو۬لٰٓئِكَ لَهُمُ اْلاَمْنُ وَهُمْ مُهْتَدُونَ۟
"İman edip de imanlarına bir zulüm bulaştırmayanlar (var ya), işte onlar için emniyet vardır ve hidayete erenler de onlardır." (En'am, 6/82)
Bazı sahabiler, bu ayeti duyunca endişeye kapılırlar, "Ya Rasulallah, hangimiz zulmetmiyor ki?" diye sorarlar. Hz. Peygamber, ayette geçen zulmün "şirk" olduğunu nazara verir ve اِنَّ الشِّرْكَ لَظُلْمٌ عَظ۪يمٌ "şüphesiz şirk büyük bir zulümdür." (Lokman, 31/13) ayetiyle istidlalde bulunur. (Buhârî, Tefsir, 6/3)
Cenab-ı Hak ayette şöyle buyurur:
وَيُحِلُّ لَهُمُ الطَّيِّبَاتِ وَيُحَرِّمُ عَلَيْهِمُ الْخَبَٓائِثَ “ (O Peygamber) temiz-hoş şeyleri onlara helâl kılar. Habis şeyleri ise onlara haram kılar.” (Ar’af, 7/157)
Hz. Peygamber (asm), Allah'ın verdiği bu yetkiyle mesela eşek etinin haram olduğunu beyan etmiştir. (bk. Buhârî, Zebâih, 28; Müslim, Sayd, 15-16; Ebu Davud, Et’ime, 32; Tirmizî, Sayd, 9-11) Yoksa Müslümanlar ayette böyle bir yasak görmediklerinden, onun etini yemekte bir beis görmeyeceklerdi…
Elhasıl: "Sözlerin en güzel Allah'ın Kitabı, yolların en güzeli ise Hz. Peygamberin gittiği yoldur." (Buhârî, Edeb, 70)
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Tefsir ve tevil arasındaki fark nedir?
- Günümüzde İslamî konularda sünnete müracaat şart mıdır?
- Mü’minlerin yolu nasıldır?
- Peygamberin haram kılma yetkisi var mıdır?
- Nassların doğru yorumlanması gerektiğine örnek verebilir misiniz?
- İslâmiyet, köleliği birden kaldıramaz mıydı?
- Salavat kelimesinin manası nedir?
- Kuran’da zühd kavramı geçiyor mu?
- Cifir hesabı nedir?
- Kabirdekilerden istimdat etmek doğru mudur?