Gizlice bakarak röntgenleyen kişinin gözünü çıkarmamızın vebali nedir?

Tarih: 12.11.2018 - 20:05 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Hadis gereği amel ederek evimizin kapısından penceresinden gizlice bakarak röntgenleyen kişinin gözünü çıkarmamızın vebali nedir?
- Ebu Zer anlatıyor: Peygamberimiz (asm) şöyle buyurdu:
 “Kendisine izin verilmeden bir perdeyi aralayıp da evin içine bakan kimse, muhakkak ki kendisi için helal olmayan bir sınıra girmiştir. Böyle bir durumda (ev sahibi olan) bir kişi tarafından gözü (ne bir şey atılıp da) kör olsa heder olur / hiçbir cezası yoktur." (Macmazu’-zevaid, 8/43)

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Hadis, Ahmed b. Hanbel’in Müsned’inde de birbirine yakın manalarla rivayet edilmiştir. Aynı bölümlerde rivayet edilen bir başka hadiste Efendimiz (asm) kapısını, perdesini, örtüsünü kapatmayıp açık bırakan kimselerin gizlisine bakanı değil, açık bırakanı suçlamaktadır.

Yabancıya haram ve gizli olan yerlerini göstermemek için gerekli tedbiri alan bir kimsenin kapısını, perdesini vb.ni açarak veya delik, aralık gibi yerlerden bakarak gizleneni görmek isteyen, onun özel hayatının korunma hakkını ihlal etmektedir. Bunu engellemek için ona doğru taş, sopa vb. atan kimse gözünü çıkarmayı hedeflemez, isabet eder de kör olursa, hadise göre bunun cezası olmaz; çünkü meşru savunma hakkını kullanmış veya nehiy ani’l-münkerin el ile olanını uygulamış olmaktadır.

Bu rivayet böylesine önemli bir hükme delil olacak kadar sahih olsa bile -ki, böyle değil olduğunu yazanlar da vardır- geride bir problem daha kalıyor: Peygamberimiz (asm)’e bir adam gelip mealen şunu sormuştu:

"Evime girdiğimde eşimin bir adamla zina ettiğini görsem ve o adamı öldürsem ne dersiniz?"
“Dört erkek şahid isterim.”
 “Bulamazsam.”
 “O zaman sana kısas uygularım.” 

Buna göre bir adam taş veya sopa ile birinin gözünü kör edip de “Bunu, bir delikten evimi gözetlediği için yaptım.” dese, adam da böyle bir şey yapmadığını söylese şahid istenecektir. Şahid bulamazsa ceza görmesi gerekecektir.

Uygulamada bütün bunların göz önüne alınması gerekir.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 500+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun