Kiramen kâtibin melekleri, cünüp gezen kimseden incinir, anlamında bir hadis var mıdır?
"Cünüp olunca, çabuk gusledin; çünkü kiramen kâtibin melekleri, cünüp gezen kimseden incinir." anlamında bir hadis var mıdır?
- Eğer böyle bir rivayet varsa, o zaman Peygamber Efendimiz (asm)'in az da olsa gusül alamdan gecelediği nasıl açıklanabilir?
Değerli kardeşimiz,
Hadis kaynaklarında, “...kiramen kâtibin melekleri, cünüp gezen kimseden incinir" manasına gelen bir bilgiye rastlayamadık.
Benzer bir hadis rivayeti şöyledir:
"İçinde köpek, resim ve cünüb bulunan eve (rahmet getiren) melekler girmez." (Ebû Dâvud, Libas,129; Nesâî, Tahare,167)
Bu hadisinin zayıflığı -veya bazı tevillerle kabul edilmesi gerektiği- anlaşılmaktadır.
Nitekim, el-Hattâbî, bu hadisin sahih olduğunu kabul etmekle beraber, bunun şöyle anlaşılmasının gereğine işaret eder: "Buradaki cünübten maksat, yıkanmaktan hoşlanmayan ve cünüp gezmeyi âdet haline getiren kimsedir, yıkanmayı geciktiren kimse değildir." (Avnu’l-Mabud, 1/260)
Bununla beraber, bu hadisin zayıf olduğunu belirten alimler de vardır. (bk. Avnu Elbanî, Daifu Ebî Davud, 1/76)
Buhari’de geçen hadis rivayetinde "İçinde köpek, resim (ve cünüb sözcüğü yok) bulunan eve (rahmet getiren) melekler girmez." şeklindedir. (bk. Buhari, Bed’u’l-halk, 7,17)
Bu da içinde “cünüb” kelimesinin geçtiği rivayetlerin sahih olmadığını göstermektedir. (bk. Avnu’l-Mabud, a.y)
Hz. Peygamber (asm)'in gusletmeden cünüp olarak (yalnız abdest alarak) sabahladığına dair sahih hadisler (bk. Buhari, Gusül, 25, 26, 27) sorudaki hadis rivayetinin zayıf olduğunun bir delilidir.
Cünüplük halinin devamı süresince yiyip içmek, uyumak veya yeniden cinsî münasebette bulunmak isteyen kimsenin abdest alması, Hz. Peygamber (asm)'in bu konudaki uygulamasını göz önüne alan Şâfî, Hanbelî ve bazı Mâlikî âlimleri tarafından müstehap kabul edilmiş, Mâlikî fakihlerinin bir kısmı da bunun vacip olduğunu ileri sürmüşlerdir.
Hanefîler ise, abdest almadan uyuma veya yeniden cinsî münasebette bulunmada bir sakınca bulunmadığını, yemek içmek için el ve ağzı yıkamanın müstehap olduğunu belirtmişlerdir.
Oruçlu kimsenin cinsî münasebet, istimna vb. bir yolla cünüp olması orucu bozmakla birlikte ihtilâm olması orucu bozmaz. Oruç vakti başlamadan meydana gelen cünüplük hali, oruca zarar vermediğinden geceleyin cünüp olan bir kimse sahurdan sonra gusül yapmadan uyumuşsa sabah uyandığında yıkanır. Ancak böyle bir kimse gusledip sabah namazını kılmadığı için günah işlemiş olur.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Cünüp iken selam vermek veya almak, ayrıca selatennariye gibi duaları okumak caiz midir?
- "İçinde köpek, resim ve cünüb bulunan eve melekler girmez." hadisi sahih midir? Cünüpken kazanılan para helal midir, yapılan işlerde bereketsizlik olur mu?
- Cünüb olan kişinin, şeytana daha çok kanacağı doğru mudur?
- Cünüp gezenin bastığı yerde ot bitmez mi?
- KİRÂMEN KÂTİBİN
- Kiramen katibin melekleri helaya (tuvalete) giderken ve cinsî yakınlık esnasında insandan ayrılırlar. Bu esnada işlene günahları nasıl yazarlar?
- Gusül abdestini almanın hükmü nedir?
- Çıplak olarak banyo yapmak caiz mi? Banyoda çıplak yıkanabilmek için banyonun büyüklük ölçüsü ne kadardır?
- Allah her şeyi bildiği hâlde, neden amellerimizi melekler yazmakta?
- 21. Hadis: Allah'ın merhametini celbetmenin yolu!