"Gece namaz kılma niyeti ile uyur ve kalkamazsa namaz kılmış gibi sevap kazanır." sözü hadis midir?
Değerli kardeşimiz,
Aişe (r.anha)’dan haber verildiğine göre, Rasûlullah (s.a.v) şöyle buyurdu:
“Gece namazını devamlı kılan bir kimseye; uyanamadığı zamanda da alacağı sevap aynen yazılır. Onun o geceki uykusu kendisine verilmiş bir sadakadır.” (Müslim, Salatül Müsafirin: 28; Ebû Davud, Salat: 309)
Aişe (r.anha)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.v) şöyle buyurmuştur:
“Devamlı gece namazı kılan bir kimse bazen uyuyakalıp bu namazı kılamaz ise, onun o geceki uykusu aziz ve celil olan Allah’ın o kimseye verdiği bir sadakasıdır. Namazından kazanacağı sevap o kimseye o günlerde de mutlaka yazılır.” (Ebû Davud, Salat: 309; Müslim, Salatül Müsafirin: 28)
Ebu’d Derda (r.a), Rasûlullah (s.a.v)’in şöyle buyurduğunu naklediyor:
“Gece namazını kılmak üzere niyetlenip yatan kimse sabaha kadar uyanamaz ise, niyetine göre sevap kazanır. Onun uykusu Aziz ve Celil olan Rabbinin ona bir ikram ve sadakasıdır.” (Tirmizî, Salat: 327; İbn Mâce, İkametü’s Salat: 177)
Bu hadisler daha birçok hadis kitaplarında sahih olarak zikredilmiştir.(bk. Nesâî, Kıyamu'l Leyl 61; Muvatta, Salâtu'l-leyl 1)
"Mü'minin niyeti amelinden daha hayırlıdır."(bk. Mecmuu'z-Zevaid, I, 61)
hadisi gereğince, bir Müslüman bir amelinde devam eder de elinde olmayan nedenlerden dolayı zaman zaman yapamazsa, Rahmeti ilahi nezdinde onu yapmış gibi sevap kazanır.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Kerahet vakitleri, ateşe tapanların ibadet saatleri olduğundan namaz kılınamaz, deniyor. Ateşe tapan kimse yok veya azınlıktalar. Azınlıkta olan bir grup için neden böyle bir kural konup ibadet etmemiz yasaklanmıştır?
- Bakara Suresi'nden ilk dört ayetini, Ayetelkürsiyi ve son ayetleri okumanın faziletiyle ilgili rivayetin kaynağı nedir?
- Haramları terketmek mi yoksa helalleri yapmak mı daha sevaptır?
- Babası, iznini almadan evlendirdiği için Peygamberimize şikayet eden kadın bekar mıydı?
- Her kim, zulmedene beddua ederse, ondan intikamını almış olur, ne demek?
- Nafile orucu bilerek bozmanın hükmü nedir?
- Kuşluk namazını kılan, bir hac ve umre sevabı kazanır, hadisi sahih mi?
- Namazda iftitah tekbiri nasıl alınmalı, Araplarla bizim tekbirimiz neden farklı? Arap kardeşler, ellerini göğüs üzeri kaldırıp omuz hizasına kadar, hanımların tekbir alışına benzer tekbir alıyorlar, baş parmağı kulaklara kadar kaldırmadan...
- Peygamber Efendimizin unutması caiz midir? Ya da unuttuğu şeyler olmuş mudur?
- Peygamber Efendimiz’in ayağının resmini takkemin içine koyabilir miyim?