Fatiha suresinde "de ki" ifadesine yer verilmeden duaya geçilmesinin hikmeti nedir?

Tarih: 12.06.2015 - 15:50 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Fatiha Suresinde neden Felak ya da Nas surelerinde olduğu gibi "De ki:" denilmeden direkt duaya geçiliyor?
- Felak ve Nas da Fatiha gibi dua mahiyetinde sureler. Ancak onlarda dua kısmında önce "de ki" ifadesi geliyor ardından dua geliyor.

Cevap

Değerli kardeşimiz,

- Prensip olarak Kur’an’ın bütün surelerinin başında “Kul=De ki” emri vardır. Bazılarında açık, bazılarında gizli olarak vardır. Bu emir yalnız dua cümlelerinin başında değil, başka yerlerde de kullanılmıştır.

Onun için “Fatiha” da bir dua suresidir, diyerek Felak-Nas sureleri gibi başında “Kul”un bulunmaması şeklinde bir hikmetin aranması -bu gerekçe ile- ön görülmemelidir.

- Kur’an’da 332 defa kullanılan “Kul” emrinin kullanıldığı ve kullanılmadığı bütün yerlerin hikmetini bulmak -takdir edersiniz- kolay bir iş değildir.

- Bununla beraber, Fatiha suresi, Felak-Nas gibi bir dua, bir sığınma suresi değildir. Bu sure, Besmeleden sonra özellikle “bütün hamdlerin Allah’a mahsus olduğunu” bildiren bir ayetle başlıyor. Bütün hamdlerin Allah mahsus olması, bütün kâinatın Allah tarafından yaratıldığı anlamına gelir.

Böyle çok azametli ve geniş bir hükmün Allah tarafından doğrudan seslendirilmesi, Hz. Peygamber (asm)'e (sen söyle/de ki… şeklinde) seslendirilmesinden çok daha kuvvetlidir.

Demek ki tevhid, büyüklük ve azameti ifade etme makamı olduğu için "De ki" ifadesine açıkça yer verilmeden, doğrudan Allah tarafından seslendirilmiştir.

- Ayrıca, hamdin Allah’a mahsus olmasının ifade edilmesi, Allah’ın birliğini ilan etmek olduğundan, bu surenin bu tevhit cümlesinin -elçiyi bile aracı yapmadan- bir olan Allah tarafından doğrudan ilan edilmesi, tevhidin hakikatine en uygun bir ifade tarzıdır.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun