Faiz işlemi karşılığında alınan ücret haram mıdır?

Tarih: 06.02.2015 - 01:21 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Bir kişi faiz bankası mensubu olarak çalıştığı Sistem Uzmanlığı işinin karşılığı olan parayı alması helal midir?
- Faiz bankasına yardım ettiği için orada çalışması haram olsa da aldığı para da haram mıdır?
- Çünkü aslında kişi bankada faizle ilgili değil de başka bir alanda görev almaktadır ve bu görevinin de karşılığını maaş olarak almaktadır. Faiz bankasına fayda sağladığı için bu ortamda çalışması haram olsa da, aldığı para da haram mıdır?
- Yani, insanların çoğu kutsal olarak bilinen öğretmenlik, doktorluk gibi meslekler yaparken bile, aslında kadınlı-erkekli haram ortamlarda çalışmaktadırlar. Ortamların uygunsuzluğundan ötürü çalışmaları haramdır ama kazandıkları para helaldir diyebilir miyiz?
- Bankada faiz ile ilgili olmayan bir konuda görev alan kimsenin de durumu buna benzerdir diyebilir miyiz?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Bizim anladığımız kadarıyla, dolaylı da olsa faizli bir işte çalışmak haramdır. Haram bir işten elde edilen para da haramdır.

- Bunu öğretmenlikle kıyaslamak yanlıştır. Öğretmenlik, aslında helal ve sevaplı bir meslektir. Karma eğitim ise, arızi bir marazdır. Üstelik, öğretmen mümkün olduğunca şehvetle bakmamaya çalışabilir. Halbuki, faizli işe girmek doğrudan harama talim etmek anlamına gelir. Ve alınan maaş da bu haram işin karşılığıdır.

- İnsanoğlu, lehine olan en ufak bir emareyi güçlü bir delil gibi kabul ettiği halde, aleyhine olan en güçlü bir delili hafife alabilir.

Burada Peygamberimiz (asm)'in şu hadis-i şerifini hatırlamakta fayda vardır:

“Müftüler size ne kadar fetva verirlerse versinler, siz yine de kalbinize/vicdanınıza danışın!”(bk. Müsned, 4/228; Mecmâu'z-Zevâid, 1/175,10/297; Darimi, Büyu, 2; Süyûtî, Câmi’u’s-Sağîr, 1/40)

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun