Evleneceği kişi, zina ettin mi diye sorarsa yalan söylenebilir mi?

Evleneceği kişi, zina ettin mi diye sorarsa yalan söylenebilir mi?
Tarih: 07.10.2019 - 14:47 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Bundan seneler önce Rabbim affeylesin bir günah işledim. Zina ettim. Yıllardır bunun pişmanlığını çekiyorum. Tövbe ettim.
- Evleneceğim biri çıktığında bu durumu nasıl açıklayacağımı bilmediğim için herkesi reddediyorum ne yapmalıyım?
- Evlenirken böyle bir soruya maruz kalırsa nasıl cevap vermeli?
- Zina etmemiş biri olsa rahatlıkla; "Yapmadım" diyecektir. Ama zina eden biri bu soruya yaptım demeyecekse, ya yapmadım diyecek ya da sessiz kalacaktır. Sessiz kalması veya geçiştirmeye çalışmasından da yapmadım diyemediği için zina yaptığı anlaşılacaktır.
- Bu durumda nasıl bir tavır takınmalıdır? En doğrusu nedir?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Geçmişte işlediğiniz ve pişman olup tövbe ettiğiniz bir günahı, ne olursa olsun evleneceğiniz kişiye söylemeniz gerekmez ve doğru da değildir. Çünkü dinimiz günahların gizlenmesini emretmiştir.

Elbette kuldan, özellikle de evlenmeyi düşündüğünüz kişiden utanmak ve günahın ortaya çıkmasından endişe etmek doğru bir davranıştır. Ancak unutmamak gerekir ki, öncelikle Allah’tan utanmak gerekir. Bu nedenle samimi ve içten yanarak tövbe etmek, bir daha bu tür günahlar başta olmak üzere hiçbir günaha girmemeye gönülden söz vermek, başta namaz ibadeti olmak üzere bütün farz ve vacip ibadetlere hassasiyetle devam etmek gerekir.

Bunları yerine getirdikten sonra hayatın da ölümün de yani her şeyin hayırlısını dilemek ve beklemekle beraber, günahları da gizlemek ve başkasıyla asla paylaşmamak esastır.

Ancak evleneceğiniz kişin, zina ettin mi diye açıkça bir sorusu olursa, yalan söylemek caiz olmaz. Bu durumda:

1. “Zina yapmış ama tövbe etmiş biriyle evlenir miydin?” gibisinden sorularla niyetini anlayıp evlilikten vazgeçebilirsiniz.

2. Kinayeli cevaplarla geçiştirebilirsiniz. Örneğin, "Böyle bir soruyu sormuş olmanız bile beni ziyadesiyle üzmüştür. Neden böyle bir soru sordunuz?" demek gibi.

3. “Geçmişte cahillikle bazı günahlarımız olmuştur ve onları terk etmişiz, tövbe etmişizdir.” şeklinde bir açıklama yapabilirsiniz.

4. “Oldu bir şey, ama tövbe ettim ve bir daha yapmadım.” diyebilirsiniz.

Göstereceğiniz tavra, vereceğiniz cevaba göre sonuç ne olursa olsun, inşallah hayır vardır, diyerek rahat edin, endişeye kapılmayın.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 10.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun