Eğer Allah bana bir mesaj vermek istiyorsa bu nedir?

Tarih: 06.04.2026 - 09:50 | Güncelleme:

Soru Detayı

Üniversiteyi bırakıp tekrar hazırlanan biriyim. Sınava çok az bir zaman kala iki kere ağır grip geçirdim yatağımdan dahi kalkamıyorum. Hayatımın en büyük döneminde başka psikolojik sorunlarla da uğraşırken böyle bir imtihanlar eklenmesinin sebebi var mıdır? Aynı zamanda önceden okb depresyon tedavisi görmüş birisiyim. Şu anda da aktif ilaç kullanıyorum ve bolca sıkıntı çektiğim halde daha da fazla imtihanla gerçekten çok zorlanıyorum. Eğer Allah bana bir mesaj vermek istiyorsa bu nedir?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

“Allah bana özel olarak şu mesajı veriyor” diye kesin bir hükme varmak mümkün değildir.

Bu durum nasıl anlaşılmalı?

İmtihanlar, hastalıklar ve zorluklar çoğu zaman bir ceza olmak zorunda değildir, çoğu zaman bir imtihan, arınma (kefaret) ve derecenin yükselmesidir.

İnsan sınanırken aynı anda güçlendirilir. Ama bu, “şu mesaj veriliyor” diye tek bir cümleye indirgenmez.

“Allah bana ne demek istiyor?” yerine şu sorular daha doğrudur: Ben bu durumda sabır ve dengeyi koruyor muyum? Gücüm yettiği kadar sorumluluğumu yerine getiriyor muyum? Sağlığımı ve tedavimi ihmal etmiyor muyum? Allah bu süreçte nerde hata yaptığımı ve neye ihtiyacım olduğunu gösteriyor?

Muhtemel ihtiyaçlarınız:

Dinlenme (bedeniniz zaten sizi yatağa yatırmış).
Yükü azaltma (kendinize aşırı baskı uyguluyor olabilirsiniz).
Kendinize şefkat (içinizde sert bir eleştirmen olabilir).
Kontrolü bırakma (OKB geçmişinde bu çok önemli).

İslam’da musibet ve sıkıntılar üç amaca yöneliktir

Bazı musibet ve sıkıntılar, günahlarımızın affı içindir. Bazıları, sabır ve tevekkül etmek şartıyla, kulluğumuzun derecesini yükseltmek için, bazıları da imtihan içindir. Bu da musibeti nasıl karşıladığımızla alakalıdır.

Bu bir “Ceza” ya da “Özel Mesaj” olmak zorunda değil

Siz şu anda aynı anda birkaç ağır yük taşıyorsunuz: Mesela üniversiteyi bırakıp yeniden hazırlanmak (yüksek stres), sınav baskısı (performans kaygısı) , fiziksel hastalık (iki kez ağır grip), geçmişten gelen Obsesif Kompulsif Bozukluk ve depresyon geçmişi, şu an aktif ilaç kullanımı ve zihinsel yorgunluk yaşıyorsunuz.

Bunların her biri tek başına bile insanı zorlar. Hepsi üst üste geldiğinde beden ve zihin “dur” sinyali verir. Bu sinyal ilahi bir ceza değil, insanın sınırlarının doğal sonucudur.

Buradaki mesaj, Allah’ın verdiği bu canı dengeli kullanın, kendinize fazla yüklenmeyin. Ayrıca elinizden geleni yaptıktan sonra kadere teslim olun, yani Allah’a tevekkül edin.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun